maandag 31 december 2012

Een Herinnering Met Muziek

Vroeger was alles beter hoor je mensen wel eens zeggen en misschien was dat ook wel zo, maar voor mij waren de winters vroeger absoluut beter en ook strenger.
Als ik aan mijn jeugd terug denk dan heb ik het beeld dat we elke winter goed ijs hadden al zal dat zeker niet zo zijn geweest, maar het maakt de herinneringen er niet minder om.

De straat waaraan ik opgoeide zat tussen 2 sloten in en beide waren belangrijke dorpssloten, daar ze niet doodliepen en je dus bij goed stevig ijs heerlijk kon door schaatsen.
Achter het huis had de sloot regelmatig wel last van overhangende bomen of huizen/gebouwen die redelijk dicht op elkaar stonden, waardoor de vrieskou minder makkelijk grip kreeg op het water.
De sloot achter de huizen aan de overkant van de straat had het makkelijker en daar was het altijd druk qua schaatsers, ijsfanaten en kinderen die speelden op het ijs.
Voor ons was het een kwestie van oversteken, het steegje bij de overbuurvrouw doorlopen en de schaatsen onderbinden.

Ik durf niet te zeggen of we als eerst waren begonnen met de zomerspelen, maar wel weet ik dat we ook een keer winterspelen hebben georganiseerd op de grote sloot en dat was op en top strijd & gezelligheid.
We verzamelden oude medailles en vaantjes in de buurt die we dan weer inzetten als prijzen bij de diverse wedstrijden. Een gouden medaille van de zwemvierdaagse bijvoorbeeld was een stukje prachtig eremetaal om te winnen tijdens de 100 meter afstanden sprint of 60 meter priksleeen.
Er waren dus diverse disciplines aanwezig en iedereen had wel zijn eigen voorkeur en/of specialiteit, winnen was fantastisch en de gezelligheid zeker niet minder.

Een andere activiteit die we met een groepje ondernamen was een winterse wandeling die liep over weilanden, bouwakkers en dichtgevroren sloten.
Zo'n tocht nam al snel enkele kilometers in beslag, maar daar maalde niemand om zolang je maar zorgde voor warme kleding en iets te eten & drinken.
Je voelde je tijdens die excursies een soort van ontdekkingsreiziger of avonturier, want je kwam in gebieden waar je normaal gesproken niet kon komen zonder een nat pak te halen of door te glippen via iemand zijn privepad.

Deze week is het weer Top2000 tijd op radio 2 en veel muziek uit de jaren '80 komt weer voorbij en nemen mij dan mee terug naar die tijd van jeugdig winterplezier en denk ik met veel genoegen terug aan die tijd. Liedjes van The Boss, U2, Talk Talk, Duran Duran, etc. hebben dus naast dat het gewoon mooie liedjes zijn & blijven ook zo een onuitwisbare prachtige herinnering achtergelaten.

Een Groet,
Ruud