maandag 7 december 2020

Helemaal van de (route)kaart

Het is vandaag maandag 07-12-2020 en nog heel even dan weten we wie de Oranje Leeuwen moeten verslaan om in 2022 actief te mogen zijn op het WK te Qatar. 

O.l.v. bondscoach Frank de Boer zal het Nederlands Elftal regelmatig tezamen komen om te trainen en kwalificatiewedstrijden te spelen. Een Nederlands Elftal dat bestaat uit Nederlanders waarvan diverse met roots verder buiten de grenzen van onze kleine voetbalnatie. Roots welke leiden naar een land met een historie van slavernij, racisme, onderdrukking, corruptie en schending van mensenrechten. We hebben het hier over een elftal met daarin spelers welke zich via diverse kanalen hebben uitgesproken tegen slavernij, racisme, onderdrukking, corruptie en schending van mensenrechten, maar nu staan ze blijkbaar te trappelen om zich te kwalificeren voor een potje voetbal in een land waar dit alles aan de orde van de dag is. 

Ook langs de Nederlandse velden wordt je als supporter geconfronteerd met de strijd tegen slavernij, racisme, onderdrukking, corruptie en schending van mensenrechten, maar ondertussen drukt de KNVB haar neus door te melden dat zij natuurlijk op de eerste plaats een voetbalbond zijn en geen politieke partij. In Zeist zijn de hoge heren zich bewust van alle oneerlijkheid welke gaande is in Qatar, vinden dat ook verschrikkelijk, maar het zou nog verschrikkelijker zijn wanneer Oranje zich niet kwalificeert en de Zeister maatpakken al die knaken mislopen. Want beste Gijs de Jong, leuk dat je even aanschoof bij Studio Voetbal als secretaris-generaal van de KNVB, maar je had net zo goed lekker thuis kunnen blijven. Er kwam enkel poep uit je mond. Beetje stoer doen over het praten met de Zweden en Duitsers, maar uiteindelijk zei je alleen maar dat we ons moeten plaatsen, geld moeten binnen harken en dat het ondertussen wel erg is voor al die zielige slaven te Qatar. Je zei het niet met deze woorden, maar een kijker & luisteraar met een beetje goed oor, hoorde dat namelijk wel. 

Ja het is allemaal verschrikkelijk, maar tja, wees nou eerlijk, dood = dood en daar valt niks meer aan te doen. Ze kwamen toch niet uit Nederland. Weer een beetje overbevolking weggewerkt. Misschien staat er straks wel een type Bob Geldof op om met wat andere grote namen een beetje geld in te zamelen en aandacht te vragen voor zij die six feet under liggen (mogelijk onder het stadion zelf) en daarna gewoon weer bekken dicht en lekker voetbal kijken met zijn allen. Zodra het WK achter de rug is kunnen we ons weer druk gaan maken om mensenrechten, om BlackLivesMatter. Er zullen weer de nodige zogenaamde BN'ers op de buis verschijnen welke hun zegje mogen doen over al die verschrikkelijke, mensonterende gebeurtenissen welke er mondiaal plaatsvinden. De kranten zullen er over schrijven, dj's starten weer acties, vloggers en influencers komen digitaal samen om een verschrikkelijk lied te zingen en voetballers komen het veld oplopen met teksten als 'Stop Racism' dikgedrukt op hun shirt. Ondertussen zwoegen er elders ter wereld honderden tot duizenden gebroken arbeiders aan de bouw van grote stadions, alwaar over niet al te lange tijd diezelfde voetballers zich mogelijk mondiaal in de kijker kunnen spelen. 

Zullen we straks in Qatar spelers zien knielen voor zij die gevallen zijn tijdens de bouw van het betreffende stadion? Zal er een groot man opstaan en vooraf aan iedere wedstrijd alle namen opnoemen van zij die hun leven hebben moeten laten voor dat lucratieve toernooi? Zullen er stadions worden vernoemd naar zij die geleefd hebben in open toiletten, terwijl de Emir dineerde vanuit 18-karaats gouden schalen en borden? Natuurlijk zal dit niet gebeuren, want daarvoor is dat klootjesvolk veel te onbelangrijk. Bedoel, wie denkt er nog wel eens aan die stammen in Brazilie, welke tezamen met "hun" oerwoud zijn weggevaagd voor de bouw van een stadion. Helemaal niemand denkt daar meer aan. 



Er komt sowieso een WK te Qatar. Daarvoor is reeds een routekaart uitgestippeld, waarvan niet dient te worden afgeweken. Naar mijn mening zijn ze allemaal compleet van de (route)kaart, maar zijn ze nog geiler op al die miljoenen die daar voor het oprapen liggen. Daar waar de botten zonder naam ver verstopt liggen onder een gifgroene mat. 


donderdag 5 november 2020

Wat nou "nieuwe normaal", doe gewoon normaal

De laatste maanden betrap ik mijzelf er op dat ik hele lappen tekst aan het schrijven/tikken ben op bijv. Facebook en het dan weer wis i.p.v. het te posten. Soms is het omdat er krachttermen in staan welke mogelijk door anderen als aanstotend kunnen worden beschouwd en een andere keer is het omdat ik zelf gewoon moe wordt van de tekst.

Het is namelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn wat er in 2020 op ons allemaal afkomt. Natuurlijk zijn er een paar bedrijven en/of ondernemers die de zakken goed weten te vullen vanwege dat klote virus, maar over het algemeen is het toch maar kommer en kwel dat de klok slaat. Velen verloren hun baan (ik ook) en anderen staat het water aan de lippen en trachten zij door innovatieve handelingen het hoofd boven dat ijskoude water te houden. 

Om de zoveel tijd wordt er vanuit Den Haag weer een zoveelste persconferentie aangekondigd en nog voor die weer op de dinsdagavond 19.00 uur gegeven wordt is alles allang uitgelekt. Vooral de horeca krijgt er gruwelijk van langs en daardoor ook de horeca leveranciers alsmede de gehele supply chain welke daarmee gepaard gaat. Het zijn niet alleen de obers, koks en overige barpersoneel, maar ook de leverancier, chauffeur, distributiemedewerker, medewerker order intake, etc. etc. Idem geldt natuurlijk voor de reisbranche en al het personeel welke in deze sector werkzaam is. Ze vallen bij bosjes of zullen dat op de korte termijn doen, want de reserves zijn op en anders wel de motivatie. 

                                                Ik zie dit toch graag weer gebeuren.


Maar dan dus die coronamaatregelen, welke zorgen voor een economische klap vanjewelste. Natuurlijk hoef je het er niet mee eens te zijn, we leven nou eenmaal in een "vrij" land, maar je dient je er wel aan te houden. Doe je dat niet, dan is het alleen maar vragen om nog strengere maatregelen en die zullen dan niet alleen voor jou gelden, maar wederom voor iedereen. Je moet je gewoon beseffen dat jij misschien geestelijk een beetje te kort komt in je bovenkamer, maar tevens dat je daardoor niet gelijk je naaste moet betrekken in je ontzettende domheid. Er zijn er namelijk heel veel in dit kleine landje welke wel graag een versoepeling zien van de maatregelen, die wel weer af en toe gezellig een hapje en drankje buiten de deur willen doen. Deze mensen willen het liefst ook weer in de nabije toekomst "veilig" op reis gaan en vooraf even wat boeken lenen bij de lokale bibliotheek voor tijdens de vakantie. Geloof mij maar dat veel van die velen het ook helemaal zat zijn en echt niet meer zitten te wachten op nog een persconferentie. Ze willen allemaal weer normaal doen en helemaal niet denken aan het "nieuwe" normaal. Ze doen gewoon, voor zover mogelijk, normaal door zich zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden. 

Niemand weet of het daadwerkelijk ergens toe zal leiden en misschien is corona wel gewoon een blijvertje, ooit in te dammen d.m.v. een vaccin, maar daar komen we enkel achter door nog even de rem er op te houden en daardoor hopelijk snel weer terug te kunnen keren naar het "oude" normaal. 

We hoeven ons ook niet meer druk te maken over wel of geen vuurwerk, want tenzij je in een gehucht woont van 4 huizen (waarvan 3 onbewoond) heb je waarschijnlijk de laatste maanden al genoeg geknal gehoord. Wat je wel kunt doen is je eigen kroost er op aanspreken, want je gaat mij niet vertellen dat je echt niet wat je tienerzoon/tienerdochter doordeweeks om 23.00 uitvreet op straat. Waarom wachten op een beslissing namens de regering en gewoon niet zelf een avondklok instellen voor die gasten. Over het algemeen is het 's avonds koud, regenachtig en zijn sportclubs rond een uurtje of 22.00/23.00 gesloten, dus laat ze nu ook maar achter de Playstation kruipen. Hetzelfde geldt voor de weekenden, want waar moeten ze nou echt zo nodig heen tijdens de nachtelijke uren? Natuurlijk gaan ze naar een illegaal feest of schoppen ze rotzooi op straat. Pak ze gewoon aan en durf je dat niet, dan moet je misschien bij jezelf te raden gaan en je eens goed afvragen waarom je eigenlijk kinderen wilde. Laat staan dat je wel geschikt bent als ouder. 

Doe dus allemaal gewoon normaal, her & der een stap terug om straks weer een gezonde stap vooruit te kunnen doen. Gewoon een stap in het "oude" normaal en helemaal niet in een "nieuwe" normaal. Heb je hier niet het fatsoen voor, stap er dan gewoon uit, want je kunt echt gemist worden. 

zaterdag 19 september 2020

Tour De Stavoren

Hangende in het wiel van de renner voor mij, wist ik dat het niet verstandig meer was om nog kop over te nemen, want dan was je op voorhand de pineut. 'Pineut', een woord met een Franse klank, maar volgens de overleveringen is het verre van Frans en eerder afkomstig uit het Maleis. Het zal mij de zeemleren lap jeuken, ik vind het gewoon 100% Frans klinken. Maar goed terug naar de situatie in de etappe, want ik hing dus in het wiel en wachtende op het opdoemende plaatsnaambordje. Een zichtbaar punt met een onzichtbare streep over de breedte van de weg, welke betekende dat er weer een tussensprint te winnen viel. Het was onderling niet afgesproken, het was gewoon een weetje voor zij die vaker gingen koersen. Gewoon lekker een stuk hard fietsen en zodra er in de verte een blauw bord met witte letters opdoemde, wist je dat je klaar moest zijn voor de sprint. 

Het was op een zondagochtend, nu zo'n 30 jaar geleden of misschien iets meer, dat ik het e.e.a. aan proviand aan het pakken was, terwijl ik in mijn wielertenue van Tweewielerhandel Molenaar door de keuken in onze oude woning aan de Nieuweweg liep. Als lid van de IJsclub te Hoogkarspel zou ik mee gaan fietsen van eerdergenoemd dorp naar het Friese Stavoren. Al met al een rit van zo'n 130km en super spannend natuurlijk, want ik was nog maar een broekie van een jaartje of 12/13. Moet je nu al die Strava patsers zien met hun berichtgeving op social media, wanneer ze een stukje van 40km hebben gereden. Dat fietste ik toen al op een avondje met mijn buurjongen Dennis Laan en dat was beulen, want Dennis was snel en sterk. Ook had hij een bepaalde vorm van humor, dus won hij niet op kracht, dan kwam er vanuit een niets een maffe opmerking of lied, piste ik haast van het lachten in mijn wielerbroek en won hij met gemak de sprint. Maar goed, de bidon gevuld met Dextro of gewoon water, een versnapering in de achterzak van je wielertrui en knallen op de pedalen aka 'gas op die lolly'. Mooie tijden, mooie herinneringen. 

De rit naar Stavoren was trouwens een "open" rit, naar ik mij kan herinneren en je hoefde dus geen lid te zijn van de IJsclub. Gewoon gezellig toeren/koersen naar Stavoren en met de veerboot terug naar Enkhuizen. Volgens mij was Dennis ook van partij, net als Ko de Wit. Ko was de oom van mijn oude buurjongens en meisje en zo gek als een deur. Type Dennis, maar dan ouder. Het zou dus een zware rit worden m.b.t. de tussensprints, want de idiote grappen vlogen je om de oren. Om te zorgen dat ik toch enigszins goed voor de dag zou komen, was het dus een kwestie van goed voorbereiden en werd de fiets ook nog even zorgvuldig geinspecteerd. De banden van nog wat extra lucht voorzien, de remmen checken en het schakelsysteem gecheckt. Het was een mooie zondagochtend toen de goed gevulde bidon in de bidonhouder geplaatst werd en ik vol trots op mijn rood witte stalen ros de straat uit fietste op weg naar het startpunt bij de ijsbaan. Aldaar was het verzamelen, weer op de pedalen en op naar de voormalige Friese Hanzestad tevens natuurlijk bekend als een van de Friese Elf Steden. 

De route die zondag verliep in eerste instantie vanuit Hoogkarspel door De Streek (Lutjebroek - Grootebroek - Bovenkarspel) naar Enkhuizen, alwaar we gelijk doorzette naar de Dijk om richting Lelystad te fietsen. De eerste paar sprintjes hadden we dus al achter de rug en nu was het tijd om de sportbril op te zetten en minder te kletsen, tenzij je een zwak had voor vers aangevlogen vliegenvlees. Tot op de dag van vandaag wel een dingetje met fietsen langs en "over" water, maar goed dat hoort erbij en dus bikkelen en niet klagen. Ondanks dat het een gezellige fietstocht betrof, waarbij je allen gegroepeerd bleef, ontkwamen we niet aan een af en toe mooi geplaatste demarrage op de Dijk om kort daarop de "vluchters" weer terug te halen naar het peloton. Man, wat voelde ik me lekker die dag en wat een trots ging er door mij heen, want in gedachten was ik onderdeel van een ware Tour etappe, omringt door alleen maar top renners en ik kon nog goed meekomen ook. In ieder geval wel tot aan ons eerste rustpunt halverwege de oversteek genaamd 'Roadhouse Checkpoint Charlie'. Er werd gepraat, gelachen, waar nodig gerepareerd en het nodige proviand genuttigd. Toen dit alles achter de rug was en ook het sanitair bezocht was, vervolgden we onze weg richting Lelystad. We zijn daar snel voorbij gefietst, want tot op de dag van vandaag is het geen fraai punt om even af te remmen. 



Vanaf Lelystad hadden we nog ca. 80km te koersen tot aan Stavoren en we hebben absoluut nog wel een paar stops gemaakt, maar deze kan ik mij niet meer herinneren. Wel weet ik dat we voldaan arriveerden in de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg. Het was even wachten alvorens we konden inschepen op de veerboot terug naar Enkhuizen, maar daar maalde niemand om. We hadden allemaal een prima koers in de benen en zouden de komende tijd even lekker kunnen genieten van een mooi uitzicht over het IJsselmeer. Op de boot herkende ik een meisje uit ons dorp, welke op de veerboot werkzaam was als hostess. Als ik het mij goed herinner heette zijn Melissa en is de zus van mijn (Facebook)vriend Tom Colondam. Dat was natuurlijk helemaal leuk, want als jong knaapje kon ik toch maar even stoer melden dat ik zojuist een kilometer of 120 had afgelegd met al die andere stoere renners. Mooie naam trouwens 'Tom Colondam', wanneer ik deze nu hardop uitspreek. Toch zoiets als je roept 'Tom Dumoulin', maar dan net even anders. Tom, je had wielrenner moeten worden. 

De overtocht van Stavoren naar Enkhuizen duurde zo'n uur en twintig minuten. Ruim voldoende als in tijd om te rusten en dus was het vanuit Enkhuizen nog maar even fietsen alvorens we weer in Hoogkarspel aanbelanden. Moe maar voldaan arriveerde ik weer aan de Nieuweweg 89, heb mijn fiets binnen gezet en ben waarschijnlijk niet lang daarna in slaap gevallen. Misschien heb ik aansluitend wel gedroomd over nog meer etappes, overwinningen welke leidde tot het dragen van de groene trui (sprintersklassement) om uiteindelijk vol trots de betreffende Tour op mijn naam te schrijven. Niet veel later ging ik op een avond een rondje fietsen bij HRTC in Hoorn, want wie weet schuilde er wel een talent in mij. Weer niet veel later fietste ik, een droom armer, weer richting huis. De bedoeling bij HRTC was om een paar rondjes mee te fietsen op de baan, maar ik werd na een paar rondjes weer ingehaald door gastjes van minimaal 3-4 jaar jonger. Die lagen dus gewoon een ronde op voor en dat terwijl bij mij het zweet door de naad liep en ik echt niet langzaam ging. Nimmer heeft het geleid tot een trauma, want ondanks de prachtige rit naar Friesland in groepsverband, ben ik ergens altijd meer een einzelganger geweest. Niks mis mee hoor, gewoon op de fiets stappen, bidon gevuld en karren maar. Zo nu en dan even een tussenstop maken en het liefst met uitzicht over mooie landerijen of een prachtig zeezicht. Vaak hoor ik in gedachten dan de goede oude Jean Nelissen verslag uitbrengen over al die mooie historische plaatsen en gebouwen die ik passeer tijdens mijn eigen Tour de Hollande. 




dinsdag 4 augustus 2020

Kreeftjes Oorlog

Onlangs heeft de gemeente Langedijk de "oorlog" verklaard aan de Amerikaanse rivierkreeft en de jeugd aan het vissen gezet. Wie het meeste aan rivierkreeftjes inlevert kan daar o.a. een spelcomputer mee winnen. Laten we beginnen te zeggen dat wij Langedoikers natuurlijk niet tegen Amerikanen, rivieren, kreeft of een een combi van genoemde zijn, maar die kleine hufters vreten gewoon de hele boel kapot. Het Rijk der Duizend Eilanden heeft destijds deze naam gekregen i.v.m. meer dan duizend kleine (agrarische) eilandjes. Door de jaren heen zijn er een groot deel verdwenen, maar nog even en dan vreten die kleine geschaarde bengels de overige eilandjes ook weg. Blijkbaar kunnen ze net zo hard flikflooien als dat ze kunnen eten, want een zwanger kreeftje legt al snel ca. 800 eitjes per leg en volgens laatste schatting zitten er wel een miljoen van die krenkies in de Langedijker wateren.
Maar goed, even terug naar oorlog, welke momenteel plaatsvind langs diverse oevers. Regelmatig zie ik onze dappere landverdedigers langs de kant staan gewapend met hengel, emmer, schepnet en diverse soorten aas. Ze vangen ze met een o.a. stukjes kip en dan hup de emmer in. Wanneer de emmer vol is of de dag er op zit dan begeven zij zich richting Stichting Veldzorg, alweer die rode duiveltjes ingeleverd worden. Even tellen, registreren en op naar de volgende slag aan het water. Diverse partijen hadden zich ondertussen aangemeld voor een lekkere Westfriese kreeftjes cocktail, maar daar heeft de Waren en Voedsel organisatie helaas een stokje aka schaartje voor gestoken, want het zou niet veilig zijn voor de volksgezondheid m.b.t. versheid. Persoonlijk vermoed ik dat ze er zelf geen knaak mee verdienen, geen keurmerk op kunnen plakken of claimen dat het fair trade gevangen is door een kansarm boertje met een uitgehongerd gezin wonende in een oude vervallen kolenkit.
Laatst stonden er een paar (kreeft)soldaten langs de slootkant toen ik langs kwam peddelen en moeder zag dat het goed ging. Ze keek naar mijn blote voeten en zei 'daar zouden die kreeftjes best wel eens in willen bijten'. Ik keek haar diep in haar ogen en zei "en ik in jou', maar dat laatste is dus helemaal niet waar. Tenminste niet dat ik het hardop zei. Tevens heeft dit helemaal niks te maken met bovenstaand verhaal, maar ik vond het wel een vermelding waard.
In de Langedijk zijn "wij" dus de strijd aangegaan met deze onwelkome indringer van onze wateren en ze zitten echt overal, ook bij jou in de buurt. Nog geen strijd aan het voeren, gaan dan naar je gemeente en kijk wat zij eventueel willen organiseren. Leuk toch als kleine hummel kans maken op een mooie prijs en ondertussen lekker met je vriendjes en/of vriendinnetjes vertier langs de waterkant. Want jullie moeten weten dat drugs slecht zijn en je beter kreeftjes kunt vangen. Dit advies wordt u trouwens gratis en zonder enig zelf belang aangeboden door de schrijver van dit (oorlogsverhaal).

'Go Fish'.

zondag 28 juni 2020

Dinosaur Boy

No more school for today, they're not your friends
Just leave it all and walk away, it's only disorder in the end
The old place was a safe haven, that was what you thought
There's just too much going on in that little head of yours

Are you scared now, angry at us, sad about the world
Do your emotions ever take a day off so you can smile
So young and so much you already know
But then lights go out and it's a mental shut down

You know we're not bad people and many are your friend
It's probably not them teasing you, but in your head they are
So again you walk away, trying to hide that what's hunting you
A dark cloud blocks the sun from your own world

You're too young my little friend to fight this alone
But too young to realize, too young to admit
So maybe for now just walk and run to nowhere
From there just walk back home where we will wait

Maybe today the phone will ring again
Don't forget little one we can't keep running after you
One day I'll hope you will hit the breaks in your mind
One day I'll hope there will be peace you'll find

But I know you'll get there, cause you're my Dinosaur Boy
My one and only Dinosaur Boy

woensdag 27 mei 2020

Je mist nu even niks (28-05-1977 - 22-10-1994)

Hey Joost,

Om te beginnen natuurlijk van harte met je 43e verjaardag.  Man o man, we worden oud en zijn op weg naar de 50 (tenminste dat zegt mijn vrouwtje nu). Maar ach, wij weten wel beter en dus ook dat we gewoon altijd jonge honden zullen blijven.
Ik weet niet hoe het bij jou is en of jullie daar wat meekrijgen van het coronavirus, maar je mist niks gozer. Het is een beetje saaie bedoeling hier en er heerst nog veel onduidelijkheid m.b.t. waartoe dit allemaal zal leiden. Na het weekend mag de horeca haar deuren weer beperkt openen en gelden er meer regeltjes dan dat er gerechten op de kaart staan. Ik zal er t.z.t. wel eentje ergens op je proosten, maar waarschijnlijk niet meer dan 1, want voor je het weet moet ik plassen en het is nog maar de vraag of je dan gebruik kan en mag maken van het toilet.

In het OV zal het vanaf maandag verplicht zijn om een mondkapje te dragen en ze zijn er al in alle kleuren van de regenboog en voor prijzen van een eurootje tot belachelijk veel eurootjes. Zal eens kijken of ik er voor jou eentje kan scoren in zogeheten reggae kleuren. Dan bewaar ik die wel voor je, voor het geval je ook eentje nodig hebt.
Nogmaals mis je dus niet zoveel op dit moment en dat terwijl we nog wel het e.e.a. zullen gaan missen in de nabije toekomst. Grote evenementen gingen en gaan niet door, dus vandaar dat je waarschijnlijk de rustigste kermis heb meegemaakt. We zijn nu op weg naar het nieuwe normaal, maar ik moet je zeggen, dat ik het allemaal helemaal niet normaal vind. Er heerst veel twijfel en onduidelijkheid onder de mensen, want Den Haag weet het ook allemaal niet en volgt als makke lammetjes de oordelen van een commissie vol mensen die het eigenlijk ook niet precies weten. Het is dus meer het nieuwe abnormaal waar we aan moeten wennen.

Dan hebben we nog de anderhalve meter samenleving, dus eigenlijk een soort van Joost samenleving, want als ik je zou tackelen kom je wel op die anderhalve meter 😏
Het is wel een tijd van bezinning geworden en kijken & praten we thuis veel over de nabije toekomst en wat we daarin willen bereiken. Wat we willen worden, wanneer we later groot zijn. Hoogste tijd om uit een ander vaatje te tappen en doelen te stellen, want doelstellingen geven richting aan het leven.
Kan je nu dus ook nog geen beeld geven van de toekomst, maar dat het goed gaat komen is voor ons een feit. We zullen het zelf moeten doen en gaan dat dan ook doen. De anderhalve meter zal spoedig verdwijnen, rond september komt er vast nog een 2e golf van griep voorbij, maar dan is het geen onbekende meer. Het nieuwe normaal zullen we nimmer omarmen en zodra het allemaal weer wat normaler is kom ik wel weer even bij je langs om gezellig bij te kletsen. Ach en wie weet volgend jaar weer te kermis en dan kom ik natuurlijk ook even proosten.

Hou je goed kleine, grote vriend me. Blijf je missen.

donderdag 14 mei 2020

Het Kut Corona Gedicht

Oh Corona, Oh Corona, hoe ben je hier toch aanbeland
Wat moet jij in godsnaam in mijn kleine kikkerland
Jij kut virus, ontstaan op die vieze markt in China
Waarom en wie reisde jij helemaal hierheen achterna

Oh Corona, Oh Corona, je doet mensen naar adem happen
Door jou valt er zelfs grof geld te verdienen aan mondkappen
Overal moeten mensen nu verder leven met de nodige bescherming
Enkel omdat jij zo nodig moest gaan reizen, jij ellendeling

Oh Corona, Oh Corona, je maakt ons ziek en aan het huilen
Nu leven we in een plastic wereld, welke wij graag willen ruilen
Ruilen voor gezondheid en voor een normaal virusloos leven
Helaas zal het nog even duren eer de wetenschap ons een vaccin zal geven

Oh Corona, Oh Corona, dit is echt een waar kut Corona gedicht
Geschreven door iemand die nog niet voor jou is gezwicht
Nimmer zullen wij vrienden worden en welkom ben je hier dus niet
Ik wil gewoon weer naar de kroeg of lekker uiteten voor kip met friet

Oh Corona, Oh Corona, je bent gewoon echt het aankijken niet waard
Oh Corona, Oh Corona, je bent gewoon echt het voelen niet waard
Oh Corona, Oh Corona, ik vind je gewoon echt een ontzettende klojo
Oh Corona, Oh Corona, je bent helemaal niks en nog lager dan een Desperado





dinsdag 12 mei 2020

Eigen land eerst

Volgens de laatste berichten heeft Spanje (of geflipte NL'ers in Spanje) bepaald, dat wanneer je naar het Iberisch Schiereiland bent afgereisd je bij thuiskomst in eigen land nog 2 weken in (thuis)quarantaine dient te gaan. Maar 'Who The Fuck Is Spanje'. Je mag dus wel naar die paellavreters afreizen, je geld uitgeven, mogelijk ergens corona oplopen, het nog even verder verspreiden in de aldaar reeds geopende horeca en dan gaan zij je wel even vertellen dat je in je eigen thuisland 2 weken binnen moet gaan zitten. Die zijn niet goed.

Ik ga mij daar dan ook verder niks van aantrekken, want voorlopig wordt het eigen land eerst en geen geld uitgeven in een land, welke ons Nederlanders sowieso al teveel heeft gekost. Nederland heeft al veel te lang gefungeerd als melkkoe voor bepaalde landen en in het bijzonder voor een land als Spanje. Dat "luie" land hangt al zo lang aan de uiers, dat het niet gek is wanneer die uier over niet al te lange tijd compleet droog gezogen zal zijn.

Wat betreft vakantie zijn er nog geen concrete plannen, maar mochten we er even tussenuit gaan dan is de kans groot dat we lekker in ons kleine kikkerlandje blijven. Beetje wandelen langs/door mooie Hanzesteden via evenzo mooie Hanzepaden en 's avonds genieten van de aldaar aanwezige horeca. Geld uitgeven aan de lokale horeca klinkt mij beter in de oren, dan het per anderhalvemetersamenlevingtransaviavlucht wegbrengen naar die Sangriazuipers. Gaat hem niet worden.

De toerismebranche zal het hier natuurlijk niet mee eens zijn, want aan de die vakanties binnen eigen grenzen verdienen de touroperators amper wat, dus deze zullen je stimuleren om z.s.m. een reis te boeken naar verre (verdere) oorden om daar te gaan genieten van zon, zee en zaligheid. Zij vangen hier wat meer commissie over en reis jij straks naar een bestemming alwaar ter plaatste nog de nodige corona regels van kracht zijn, de hotels nog smeriger als dat ze al waren, de horeca op halve kracht geopend is, terwijl diezelfde horeca d.m.v. een Europees reservepotje in leven is gehouden. Iets dat niet gold voor dat leuke cafeetje bij je om de hoek. Ja dat was me toch sneu voor de uitbaters die het tentje al jaren met veel plezier runden en je altijd warm begroetten bij binnenkomst. Daar waar je voor de zoveelste keer een verjaardag of ander feest vierde of lekker bezopen over de drempel struikelde tijdens kermis of carnaval.

In het buitenland kregen ze hulp vanuit Nederland en aangezien daar mogelijk (om onverklaarbare redenen) de voetbalcompetitie wel hervat mocht worden kunnen ze nog extra omzet draaien in de horeca d.m.v. het uitzenden van voetbalwedstrijden. In Nederland was daar geen plaatst voor en dus ging dat laatste beetje omzet van die leuke kroeg ook het putje in. De uitbater betaalde zich al de tyfus aan abonnementskosten voor FOX en dus was dat beetje extra aan inkomsten heel welkom en vooral belangrijk.

Wij gaan dus voor vakantie in eigen land en dan is het natuurlijk eerst even wachten tot alles weer een beetje "normaal" draait, want je moet wel ergens kunnen slapen, eten, drinken en schijten. Weet ook niet of het al aangeboden word, maar mogelijk dat we eerst ergens een cursus 'anderhalvemetersamenleving' gaan volgen. Dit zal binnenkort wel worden aangeboden, nadat het eerst bij OP1 of Jinek/Beau is aangekondigd door een hoogleraar 'anderhalvemetersamenleving' of een ware 'anderhalvemetersamenlevingscoach'. Wanneer wij dan goed geschoold op reis kunnen gaan we opzoek naar beschikbare hotels in leuke plaatsen alwaar nog wat horeca open is. Dat laatste is natuurlijk helemaal geen garantie, want naast dat de overheid misschien wel 40 - 50% van de Nederlandse horeca keihard de strot aan het omdraaien is, verneukt de medelander het ook nog eens grondig door massaal, bij het eerste de beste zonnestraaltje, het lokale park te bezetten. Zo gaat het niet werken luitjes, dus hou je nog even in, blijf thuis en duim aldaar mee voor de lokale ondernemers. Want blijven we dit gedrag volhouden, dan zit je ondernemende buurman/buurvrouw straks zonder centen thuis, enkel omdat jij niet thuis bleef. It's not rocket science.

Maar goed, het is aan jullie zelf om te besluiten naar welk oord je op vakantie gaat. Realiseer je enkel dat wanneer je straks kiest voor een land als Spanje, Portugal of Italie, je daar al dubbel & dwars je geld hebt uitgegeven voordat je nog een voet op de lokale bodem gezet had. Het moment dat je lekker genietend van je mojito een selfie maakt voor het thuisfront, je lokale kroegbaas een foto maakt van het te koop bord in de tuin en foto's upload voor de online verkoop van het interieur.

Fijne vakantie, hasta luego.

zondag 22 maart 2020

De BuitenDeDeurNeukers

Het zal u allemaal niet zijn ontgaan, maar de wereld verkeerd in een staat van paniek. crisis, ziekte, onmacht en financiele spanning. Het zal nog wel even duren, maar er komt een moment dat wij tegen jonge mensjes kunnen zeggen, 'toen in de corona-tijd'. Mogelijk komt er zelfs een nationale dag van herdenking voor zij die ons zijn ontvallen in die roerige periode en zullen er mensen naar hun banksaldo kijken en beseffen dat ze er gelukkig weer bovenop zijn gekomen.

Ook zullen er mensen zijn die ten tijde van de corona-crisis hun relatie zagen springen, want door het thuiswerken kwamen zij wel heel erg dicht op lip van hun partner te zitten en dat was nou juist net niet de gewenste bijkomstigheid. Toen zij nog op kantoor werkten volstond een Appje met de opmerking dat er moest worden overgewerkt en het thuisfront niet met het eten hoefde te wachten. We hebben het hier over de notoire "BuitenDeDeurNeukers", die liever hun vrije tijd doorbrengen met die andere dame of heer i.p.v. met hun partner thuis. Ze bestaan al decennia lang, want je komt ze tegen in films, series en boeken van jaren geleden en ze zullen ook blijven bestaan tot het einde ter tijden.

Aangezien het best een grote groep betreft ben ik best wel verrast dat er zo weinig over deze groep gesproken word op social media of in de bekende praatprogramma's op de buis. Ik ben namelijk best wel nieuwsgierig hoe het met deze "BuitenDeDeurNeukers" gaat in deze tijden van "isolement" en of het voor hun mogelijk is om toch contact te onderhouden met hun stiekeme partner. Kunnen ze toch ergens onbespied afspreken, want zoveel mensen zijn er momenteel niet op straat en restaurants en cafe's zijn gesloten. Is de fysieke relatie veranderd in WhatsAppSex, stiekem naakt FaceTimen vanaf toilet of vanuit de badkamer. Het zijn zomaar van de dingen waar ik nieuwsgierig naar ben.

Dus beste lezer, ken jij zo'n "BuitenDeDeurNeuker" of misschien behoor je zelf tot deze groep, laat dan wat van je horen om mij zo een beeld te geven van je huidige overspelige levensstijl. We kunnen het namelijk wel iedere dag hebben over hamsteraars, zij die werkzaam zijn in een cruciaal branche, zij die moeten werken achter een scherm van plexiglas of die achterlijke klootzakken die massaal naar strand, bos en park trekken, maar ik vind dat een beetje meer aandacht voor de "BuitenDeDeurNeuker" minstens zo belangrijk is. Dus kom naar voren en neem ons mee in je interactieve buiten de deur activiteiten.

zaterdag 14 maart 2020

We zijn er nog lang niet klaar voor

Ondanks dat een serie als de Walking Dead al ruim 10 seizoenen duurt en miljoenen mensen naar het wel en wee van de overlevenden en "walkers" kijken, zijn we absoluut nog niet klaar voor een daadwerkelijke apocalyps. Nu de Corona-angst regeert over de wereld zijn veel mensen volkomen doorgeslagen en halen de meest idiote taferelen uit. Bepaalde schappen in de supermarkt doen je laten denken alsof de wereld elk moment kan vergaan of i.i.g. de wereld zoals we die een aantal dagen geleden kende. Toiletpapier is populairder dan de nieuwste mobiele telefoon en lijkt een waarde te hebben, waar de Nederlandse goudvoorraad bij verbleekt. Mensen slaan conserven in alsof het lieve lust is en i.p.v. een hand of boks is het allemaal ellebogenwerk wat de klok slaat.

De Nederlandse Spoorwegen zetten minder treinen in tijdens de spits, want dit zou een positieve werking hebben op het virus en mogelijke verspreiding tegengaan. Nou ik zie het niet, maar dat zal hem wel aan mij liggen. Sinds een aantal weken loop ik met mijn arm in een mitella i.v.m. een breukje in de schouder en zelfs dat maakt de mens om mij heen argwanend, want waarom loopt die gozer met een arm in een mitella/draagband? Heeft het Corona-virus toegeslagen en is zijn arm langzaam aan het wegrotten? Heeft hij misschien wel teveel en te hard elleboogjes uitgedeeld en daarmee tevens menig medemens aangestoken? Misschien is hij wel gewoon het wandelende virus zelf? De blikken in hun ogen doen mij extra voorzichtig zijn, want voor je het weet zullen ze mij slachtofferen, puur uit onwetendheid en angst. In de trein zoek ik een veilig hoekje op, zodat de gehavende kant van het lichaam niet zichtbaar is. Je weet maar nooit.

Ja luitjes er zit iets in de lucht en het is geen virus. Nee het is pure angst wat de huidige wereld zo gevaarlijk maakt, want men wantrouwt elkander en we halen de meest idiote taferelen uit omdat dat wel eens zou kunnen zorgen voor het niet oplopen van Corona. We weten allemaal dat er jaarlijks meer doden vallen door een "gewone" griepgolf zonder naam en dat het Corona-virus voornamelijk fataal is geweest voor zij die vaak al ouder en zwak, ziek en misselijk waren. Het virus is een risico voor zij die door wat voor reden dan ook al een zwakkere gezondheid hebben, maar dat geldt voor ieder griepvirus, dus waarom nu opeens paniek. Naar mijn mening omdat we er een naam aan gegeven hebben. Het is net als met de laatste stormen die over Nederland raasden, want die kregen opeens een naam mee en dan word het allemaal veel angstiger. Nu begon de wereld opeens bang te worden toen er een virus genaamd Corona vanuit China kwam overwaaien, terwijl zo'n beetje alles in huis en aan je lijf sowieso uit China komt. Een paar duizend dode Chinezen klonk opeens heel veel, maar die vallen er ieder jaar. Voornaamste verschil was dat het normaliter landelijk is en het nu veel slachtoffer betrof in 1 regio/stad. Maar dat is juist ideaal, want beter te controleren en isoleren. Maar toch was er nu paniek en tevens boosheid over grappen welke gemaakt werden richting Chinezen. Best gek want we maken altijd al grappen over en tegen Chinezen, toch Gordon? Maar ja schijnheiligheid is de mensheid ook niet vreemd. Ik vind persoonlijk dat het nog wel mee viel en ook dat we in Nederland veel meer grappen over Brabant en Brabanders zouden moeten maken. Die gasten zijn sowieso al achtergesteld en je verstaat ze ook niet. Moet je een keertje kijken naar Roy Donders, Harrie - van het kamp naar de ring of in de ogen van Theo Maassen, die heeft standaard een blik waar gemiddelde zombie een stijve plasser van krijgt.

Maar mensen toch, waar zijn we in godsnaam mee bezig en welke idioot heeft verzonnen dat alles onder een 100 personen minder risico met zich meebrengt. Alles onder de 20 ook en alles onder de 19 ook. Restaurants en cafe's blijven open en bieden ruimte aan grote groepen, maar je moet het gewoon geen naam geven of als evenement promoten, want dan weet Corona je te vinden. Er zijn scholen waar kinderen in de ochtend een stempel op hun hand krijgen en bij het verlaten van de school in de middag moet die stempel verdwenen zijn, want dan laten ze zien dat ze netjes hun handen hebben gewassen. Mijn vrouw werd afgelopen week gebeld door haar werkgever met het bericht dat ze de komende tijd thuis moest gaan werken en de volgende dag een laptop mee zou krijgen. Dag later bleek dit technisch niet haalbaar en nu zit ze dus gewoon in hartje Amsterdam op kantoor. Soort van fuck you, wij redden het computertechnisch niet, dus krijg maar Corona, maar wel gewoon naar kantoor komen en werken. Ze zit ca. 50km verderop, dus mocht de pleuris uitbreken en het openbaar vervoer plat gaan, dan zijn wij in Corona-crisistijd een mooi eindje van elkaar verwijdert. Mogelijk zal ik dan als een Denzel Washington door een grillig landschap mij een weg banen naar daar waar zij zich bevind. In mijn tas het nodige aan rantsoen om te overleven incl. minimaal een 3-laags toiletrol. Soort van Book of Eli, want onderweg zullen er zeker mensen aka Corona-walkers een poging ondernemen dit waardevolle artikel in handen te krijgen. Ik zal mij natuurlijk verweren door middel van ellebogen, een boks hier en daar of waar nodig een harde hoest of nies in de richting van mijn aanvaller. Het zal niet makkelijk worden, maar ik zal doorzetten en er alles voor overhebben om mij geliefde te bereiken en samen te schuilen tijdens deze apocalyps.

Toen mijn vrouw deze ochtend op de trein stond te wachten sprak een oudere man haar vanuit het niets aan en wilde een gesprekje beginnen over de rust op het perron. Vrijwel direct gebruikte ze haar hulplijn en nam contact op met mij. Ik adviseerde haar direct afstand te nemen, want je weet maar nooit. Misschien betrof het hier een geinfecteerde die doelbewust het virus trachtte te verspreiden. Misschien was het iemand van de Corona-Stassi die zocht naar tekenen van besmetting en die haar bij het minst of geringste zou oppakken en laten afvoeren. Ze zouden haar dan opsluiten in kamp Brabant, want daar zou ze geen schade kunnen aanrichten en daar zit het toch al vol met kanslozen. Nimmer meer zou ik haar terugzien en dat enkel omdat ze verdacht werd van het dragen van het Corona-virus. Gelukkig wist ze de man af te poeieren en doek ze snel in haar meegebrachte boek (niet die van Eli trouwens). Voor zover ik weet heeft ze veilig haar werk weten te bereiken, maar bedenk wel lieve mensen dat ze nog terug naar huis moet. Ik zal een dansje van vreugde en opluchting maken op het moment dat ze vanavond de woning binnen stapt.

Wens u allen sterkte in deze erbarmelijke tijden en mocht u gaan hamsteren vergeet dan de condooms niet, want we zitten niet te wachten op nog meer idioten.

Ik ga even de toiletrollen liefde geven. Doei.