zaterdag 7 september 2013

Over hekken en muren

Ik las iets over een indringer die gepakt is na te hebben ingebroken in Buckingham Palace. Een 2e verdachte is buiten de poorten aangehouden.
Ik moest gelijk denken aan het verhaal over de Ier Michael Fagan die tot 2 maal toe wist in te breken in de woning van de Britse Koningin.

De eerste keer wist Fagan via een regenpijp en een onafgesloten dakraam het paleis in te komen, at wat crackers met cheddar cheese, ruste even op de troon, bekeek wat koninklijke portretten en wist zichzelf toegang te verschaffen tot de postkamer.
Fagan vond daar o.a. een fles wijn en dronk deze half leeg alvorens het paleis weer te verlaten.
Tijdens deze eerste poging werd hij wel gespot door de huishulp, maar daar Fagan alweer weg was toen de beveiliging arriveerde werd de huishulp niet gelooft en men ging ervan uit dat ze het zich verbeeld had.

In 1982 ondernam Michael Fagan een 2e poging en al snel ging er een alarm af in het paleis, maar de dienstdoende wacht ging uit van een vals alarm en zette het weer uit.
Fagan vervolgde zijn weg opzoek naar de Britse Koningin, liep door diverse gangen en verwonde ondertussen zijn hand door zich te stoten aan een glazen asbak welke een snee veroorzaakte.
Zonder de Koningin wakker te maken wist hij de slaapkamer te betreden en pas toen hij een kussen aanstootte / verplaatste schrok de Britse vorstin wakker en spoedde zich direct de kamer uit opzoek naar de dienstdoende wacht.
Fagan zelf hield zich gedeisd, vluchtte niet en onder het genot van een aangereikte sigaret (volgens diverse versies zou hem ook een glas Whisky zijn aangeboden) wachtte hij de komst van de politie af.



In de tijd dat Michael Fagan inbrak werd dit nog niet beschouwd als een zware misdaad en werd hem alleen vandalisme (gebroken asbak, aanbreken van de fles wijn tijdens zijn 1e poging) ten laste gelegd.
Met een veroordeling tot een periode van 6 maanden psychiatrische opname kwam de Ier er nog goed vanaf al heeft hij altijd beweerd dat er ook geen agressie of geweld deel uitmaakte van zijn plannen.
Fagan's moeder verklaarde later dat haar zoon zo vol was van de Koningin dat hij waarschijnlijk gewoon even langs ging voor een goed gesprek.
Ook ging er een gerucht rond dat hij van plan was in te breken en zelfmoord te plegen in de slaapkamer, maar zelf heeft hij dit altijd stellig ontkent.

Pas in 2007 is de wet aangepast en valt een poging tot inbraak in het Koninklijk paleis onder sectie 128 van de Britse wet en is het dus een misdaad / terroristische aanslag. Fagan had dus de juiste tijd gekozen.

Een jaar voor de poging van Fagan wisten 3 Duitse toeristen over de muur van Buckingham Palace te klimmen en belanden daar in de grote tuinen, alwaar ze hun tentje neerzetten.
Na een nachtje te hebben gekampeerd melden de 3 zich bij een aanwezige tuinman, vroegen hem naar de uitgang van Hyde Park (dit park bevind zich een stukje verderop aan de overkant, dus de heren waren ook nog het verkeerde "park" ingeslopen) en werden kort daarop aangehouden.

Een groet,
Ruud