zondag 6 maart 2016

Pindakaas

Ik ben nooit de kleinste geweest van mijn generatiegenoten, al niet op de lagere school, tijdens de puberteit en ook niet daarna. Het zit gewoon in de genen, maar misschien, heel misschien heeft ook het nuttigen van vele boterhammen met pindakaas er invloed op gehad.
Pindakaas, dat heerlijke geoliede smeersel, ik eet het al zolang ik mij het kan herinneren en nog altijd kan een heerlijke verse snee wit brood met daarop een dikke laag boter en zeker niet minder dikke laag pindakaas mij voor een bepaald moment in culinaire vorm van extase brengen.
Er zijn ook mensen, ja ik ken er persoonlijk een paar, die pindakaas zonder enige toevoeging van boter op hun boterham smeren. Ik ben daar geen fan van, want hoe gek ik ook op pindakaas ben, de behoefte om mijn gehemelte onder te kladden heb ik niet.

Al haast een klein decennia woon ik, samen met mijn lieftallige vrouwtje, in Amsterdam en de laatste jaren in Amsterdam Oost wel te verstaan.
Amsterdam Oost, net als veel andere stadsdelen heeft het lange tijd te maken gehad met een deel verpaupering en was er zelfs sprake van bepaalde zogeheten 'No Go Area's'. Ook de Amsterdamse Czaar Peterstraat was een straat waar je, tenzij je er woonde, niks te zoeken had, maar anno 2016 is de Czaar Peterstraat, door internetters, uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.
Hier vind je geen grote ketens, geen onverzorgde buurtwinkels, maar leuke hippe trendy ondernemers met een al net zo'n hip en trendy product, waar de consument van deze tijd behoefte aan heeft. Tenminste als je de trends mag geloven en niet oververmoeid raak van hipsters met hipsterconcepten.
Een van de nieuwe trekpleisters aan de Czaar Peterstraat zal de nog te openen De Pindakaaswinkel moeten worden.

Het is dus weer eens wat anders, want tot op heden is het haast niet meer mogelijk om een Nutellawinkel of zoveelste burgerbar te ontwijken. 2016 moet dus het jaar van de pindakaas gaan worden en ik, als groot pindakaas fanaat, ben erg benieuwd wat dit ons gaat brengen.
Als kind was ik, net als veel anderen, al redelijk creatief met pindakaas, want ook zo lekker was het toevoegen van hagelslag, vlokken of een laag jam. Een andere optie was en is het besmeren van een rijstwafel met pindakaas en heb je een feestje dan keer je gewoon een pot pindakaas om in een steelpan, beetje kruiden, water en ketjap erbij, om zodoende een heerlijke satésaus te maken.
Voor de nog te openen 'De Pindakaaswinkel' staan naar mijn weten combinaties met o.a. rozijn-venkel, kokos, zeezout-karamel & honing-walnoot op het menu.
Zoals gezegd ben ik benieuwd, maar ook wel een beetje angstig, want mocht het een trend worden, dan bestaat dus de kans dat de allerkleinsten straks opgroeien zonder de daadwerkelijke smaaksensatie van ouderwetse pindakaas te beleven.



Pindakaas zou naar mijn mening een plek moeten krijgen op de werelderfgoedlijst, want je hebt nog eerder kans dat die geëmigreerde oom of tante aan de andere kant van de wereld je vraagt om een pot pindakaas op te sturen, dan een zak geld. Tja, wie is er niet groot mee geworden.
Laatst zag ik een reclame voorbijkomen waarin een jongetje een pot chocoladepasta voorziet van een meisjesnaam en haar hiermee verrast. Een teder kusje op de wang is zijn winst.
Dit zou je als normaal denkend mens nimmer en nooit doen met een pot pindakaas, want die deel je misschien, maar weggeven voor een kusje. Echt niet, al kreeg je er een nacht vol heerlijke passie voor terug. Natuurlijk zou je de pindakaas wel kunnen gebruiken tijdens een nacht vol passie, maar dat is weer een heel ander onderwerp.

Pindakaas oh pindakaas, naast mijn ouders heb je mede zorg gedragen aan mijn opvoeding en hiervoor ben ik je tot op de dag van vandaag dankbaar. Nog even en dan ga ik controleren of je eervol wordt geserveerd bij mij in Amsterdam Oost. Ik ben benieuwd Michiel Vos.

Een groet,
Ruud

* foto van Salusi.nl