maandag 23 december 2013

Verkeerde doping?

Roda JC - Ajax op 22 December was de laatste wedstrijd voor de winterstop en door 2 late goals van de 17-jarige debutant Riedewald wist Ajax zich voor het eerst sinds 2003 tot "Winterkampioen" te kronen.
Nou kan dat hele geouwehoer qua winterkoning mij persoonlijk gestolen worden, maar als Ajacied ben ik natuurlijk wel blij met de behaalde winst en het feit dat we bovenaan staan.
De manier waarop is wel weer een ander verhaal, want wat speelde Ajax een belabberde wedstrijd tegen een zeker niet goed spelend Roda JC.
Afgelopen week speelde Ajax nog voor de beker tegen de zeevogels van het IJsselmeer en ook die wedstrijd was ondanks de winst nou niet echt hoogstaand al kan ik dat wel begrijpen, want bekervoetbal is 9 van de 10 keer niet echt iets om je als supporter te laten verwennen.
Fischer zou zijn ritme weer te pakken hebben, maar kun je daar wel van spreken als je weet te scoren tegen amateurs? Lijkt mij toch van niet.
Heb voetballers er 10 in zien schoppen tijdens oefenwedstrijden tegen amateurs, maar de rest van het seizoen was het huilen met de pet op.

Gisteren tegen Roda JC was het helaas ook niet veel soeps en het moet Ajax toch langzamerhand wel zorgen gaan baten dat half 1 wedstrijden nog immer slecht voetbal opleveren, want als de jonge Riedewald niet zo gretig de aanval had gezocht was de kans groot geweest dat de 3 punten in Kerkrade gebleven waren.
Circa 60 minuten lang zagen we een spits(?) genaamd Sigthorsson kansen missen en ballen op amateuristische aannemen die zelfs een F-pupil nog beter zou behandelen en benutten.
Van Rhijn maakte weer de nodige fouten achterin, durfde zijn mannetje vaak niet voorbij en ook wist hij geen medespeler knap aan te spelen.
Naarmate de wedstrijd verstreek raakten steeds meer Ajacieden geirriteerd daar zij vonden dat Roda JC aan het tijdrekken was, maar kijkende naar het steeds terugspelen van de bal was het Ajax zelf die het meest schuldig was aan het verdoen van speeltijd.



Het is toch erg dat "zogenaamde" topsporters het gewoon niet kunnen opbrengen om rond de klok van half 1 meer inzet te vertonen en gewoon vanaf minuut 1 voor de winst kunnen gaan.
Als de selectie gisteren vooraf aan de wedstrijd al een lunch heeft genoten heb ik eerder het idee dat deze gecombineerd is gegaan met de overdosis slaap- a kalmeringspillen dan met een stimulerend ingrediënt.
De spelers die hier gisteren geen last van leken te hebben waren Riedewald, Hoesen & in mindere mate Krkić, maar ja tegen de tijd dat die het veld in kwamen was het slaapmiddel waarschijnlijk deels uitgewerkt. 
Nogmaals is het behaalde resultaat prima qua winst en toppositie in de competitie, maar als dit Ajax echt voor de prijzen wilt gaan en verder wil komen zal er toch echt een andere inzet getoond moeten worden anders zie ik een Vitesse weer snel de 1e plek overnemen na de winterstop.

Als laatste ook nog een tip m.b.t. mediatraining, want daar zit iets echt niet goed als de aanvoerder doodleuk na afloop voor de camera meld dat ze goede wedstrijd speelden.

Voor nu fijne dagen allemaal en met wat meer inzet op naar de volgende titel en dennenappel.

Ruud

maandag 2 december 2013

De Brommer van Trabelsi

Euforie ten top in Amsterdam, want in minder dan 1 week weet Ajax 2 lastige wedstrijden om te zetten in een knappe winst. Was het eerder deze week Barcelona dat zonder punten de Arena verliet en zondag Ado dat puntloos achter bleef in eigen huis.
Tot de wedstrijd tegen Barcelona had ik de nodige kritiek op het spel van Ajax en de opstelling van de Boer, maar met Blind als Libero begint het eindelijk vorm te krijgen.
Wel jammer dat ze dan zondag om half 1 moeten spelen, uit tegen FC Ooievaar en op een kunstmat die zeker niet spel bevorderend was.
Ajax heeft snelheid nodig in het spel en dat was op die mat gewoon niet mogelijk, want het leek af en toe wel alsof er zware gewichten aan de voeten van de Ajaxspelers zaten.
Blijft ook wel een apart iets, dat in de een stad die bekend staat om zijn "matjes" er al het gehele seizoen geen knappe mat kan worden gerealiseerd.

Bij Ado weten ze al lange tijd dat ze over middelmatige spelers beschikken, dus een slechte mat en de nodige smerige overtredingen kunnen ze misschien helpen, want van het voetbal zelf moeten ze het vaak niet hebben.
Zo kon het gebeuren dat Cillessen onder het toeziend oog van scheidsrechter Wiedemeijer een smerige elleboogstoot kreeg van Ado speler Michiel Kramer en die laatste ontving niet meer dan een gele kaart, waardoor eventueel verdere stappen vanuit de KNVB niet meer mogelijk zijn.
Begrijpelijk dus dat Kramer na de wedstrijd aangaf het wel een rode kaart te vinden en dat hij fout zat, want tja straffen kunnen ze die slungel toch niet meer.

Bij Barcelona weten ze juist dat ze over zeer talentvolle spelers beschikken, maar als ze er niet aan te pas komen word ook daar op smerige overtredingen overgeschakeld.
De scheids liet het allemaal gaan, want op het moment dat Veltman mocht inrukken vanwege een tackle had Barcelona al op zijn minst met 10 man moeten spelen.
Nu was het dus Ajax die gedupeerd werd door de scheids (tackle was buiten de zestien), maar toch wist Ajax de rug recht te houden en de winst te pakken. Een terechte uitslag en lange neus naar Barcelona en de scheids.

Wel moeten we realistisch blijven, want ook tegen Ado werd de bal nog veel te vaak terug gespeeld op de keeper en dat liep een 2 tot 3 keer maar net goed af.
Tijdens Ajax - Barcelona was het ook een onnodige terugspeelbal van de matige spelende van Rhijn die de tegengoal inluide.
Dat balletje terug of ellendig lang achterin rondspelen moet echt uit het systeem verdwijnen wil Ajax een stabiele motor worden, want vroeg of laat word het keihard afgeslacht.
Over ruim een week weten we of Ajax overwinterd in de CL of dat het de EL word, maar zolang ze met de motivatie spelen als in de laatste 2 wedstrijden, dan kunnen ze in ieder geval met opgeheven hoofd het veld verlaten.
Oh ja, wat stond die aanvoerdersband goed bij Daley Blind. Hij mag hem dan om hebben gekregen i.v.m. afwezige teamgenoten, maar wat mij betreft mag hij die band omhouden. Goed bezig Daley.



Komende zaterdag is het Ajax - NAC en dat zal ook geen makkelijke pot worden, maar gewoon kop omhoog, vertrouwen in jezelf en wegtikken die "Ratten".
Ook trouwens mooi om te zien dat Serero de brommer van Trabelsi gevonden heeft, want daar zit geen rem meer op.

Een groet,
Ruud