donderdag 5 november 2020

Wat nou "nieuwe normaal", doe gewoon normaal

De laatste maanden betrap ik mijzelf er op dat ik hele lappen tekst aan het schrijven/tikken ben op bijv. Facebook en het dan weer wis i.p.v. het te posten. Soms is het omdat er krachttermen in staan welke mogelijk door anderen als aanstotend kunnen worden beschouwd en een andere keer is het omdat ik zelf gewoon moe wordt van de tekst.

Het is namelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn wat er in 2020 op ons allemaal afkomt. Natuurlijk zijn er een paar bedrijven en/of ondernemers die de zakken goed weten te vullen vanwege dat klote virus, maar over het algemeen is het toch maar kommer en kwel dat de klok slaat. Velen verloren hun baan (ik ook) en anderen staat het water aan de lippen en trachten zij door innovatieve handelingen het hoofd boven dat ijskoude water te houden. 

Om de zoveel tijd wordt er vanuit Den Haag weer een zoveelste persconferentie aangekondigd en nog voor die weer op de dinsdagavond 19.00 uur gegeven wordt is alles allang uitgelekt. Vooral de horeca krijgt er gruwelijk van langs en daardoor ook de horeca leveranciers alsmede de gehele supply chain welke daarmee gepaard gaat. Het zijn niet alleen de obers, koks en overige barpersoneel, maar ook de leverancier, chauffeur, distributiemedewerker, medewerker order intake, etc. etc. Idem geldt natuurlijk voor de reisbranche en al het personeel welke in deze sector werkzaam is. Ze vallen bij bosjes of zullen dat op de korte termijn doen, want de reserves zijn op en anders wel de motivatie. 

                                                Ik zie dit toch graag weer gebeuren.


Maar dan dus die coronamaatregelen, welke zorgen voor een economische klap vanjewelste. Natuurlijk hoef je het er niet mee eens te zijn, we leven nou eenmaal in een "vrij" land, maar je dient je er wel aan te houden. Doe je dat niet, dan is het alleen maar vragen om nog strengere maatregelen en die zullen dan niet alleen voor jou gelden, maar wederom voor iedereen. Je moet je gewoon beseffen dat jij misschien geestelijk een beetje te kort komt in je bovenkamer, maar tevens dat je daardoor niet gelijk je naaste moet betrekken in je ontzettende domheid. Er zijn er namelijk heel veel in dit kleine landje welke wel graag een versoepeling zien van de maatregelen, die wel weer af en toe gezellig een hapje en drankje buiten de deur willen doen. Deze mensen willen het liefst ook weer in de nabije toekomst "veilig" op reis gaan en vooraf even wat boeken lenen bij de lokale bibliotheek voor tijdens de vakantie. Geloof mij maar dat veel van die velen het ook helemaal zat zijn en echt niet meer zitten te wachten op nog een persconferentie. Ze willen allemaal weer normaal doen en helemaal niet denken aan het "nieuwe" normaal. Ze doen gewoon, voor zover mogelijk, normaal door zich zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden. 

Niemand weet of het daadwerkelijk ergens toe zal leiden en misschien is corona wel gewoon een blijvertje, ooit in te dammen d.m.v. een vaccin, maar daar komen we enkel achter door nog even de rem er op te houden en daardoor hopelijk snel weer terug te kunnen keren naar het "oude" normaal. 

We hoeven ons ook niet meer druk te maken over wel of geen vuurwerk, want tenzij je in een gehucht woont van 4 huizen (waarvan 3 onbewoond) heb je waarschijnlijk de laatste maanden al genoeg geknal gehoord. Wat je wel kunt doen is je eigen kroost er op aanspreken, want je gaat mij niet vertellen dat je echt niet wat je tienerzoon/tienerdochter doordeweeks om 23.00 uitvreet op straat. Waarom wachten op een beslissing namens de regering en gewoon niet zelf een avondklok instellen voor die gasten. Over het algemeen is het 's avonds koud, regenachtig en zijn sportclubs rond een uurtje of 22.00/23.00 gesloten, dus laat ze nu ook maar achter de Playstation kruipen. Hetzelfde geldt voor de weekenden, want waar moeten ze nou echt zo nodig heen tijdens de nachtelijke uren? Natuurlijk gaan ze naar een illegaal feest of schoppen ze rotzooi op straat. Pak ze gewoon aan en durf je dat niet, dan moet je misschien bij jezelf te raden gaan en je eens goed afvragen waarom je eigenlijk kinderen wilde. Laat staan dat je wel geschikt bent als ouder. 

Doe dus allemaal gewoon normaal, her & der een stap terug om straks weer een gezonde stap vooruit te kunnen doen. Gewoon een stap in het "oude" normaal en helemaal niet in een "nieuwe" normaal. Heb je hier niet het fatsoen voor, stap er dan gewoon uit, want je kunt echt gemist worden.