zaterdag 27 juni 2015

VrijMiBo (Vrijheid Minder Bommen)

Na het werk even een pilske pakken om het weekend te vieren liep gisteren uit op lang aanzitten en genieten met 2 goede vrienden en mijn vrouwtje onder het genot van wat Indische hapjes en koele witbiertjes. Een heerlijke VrijMiBo (Vrijdagmiddagborrel) dus.

Op een gegeven moment kwam het onderwerp terreur ter sprake en er bleek nogal wat te zijn gebeurd in de wereld om ons heen op het gebied van koppen snellen, even knallen op het strand en neem je bom mee naar de Moskee.
Ik had er eerlijk gezegd helemaal, maar dan ook helemaal niks van meegekregen, want door de dag heen luister ik vooral naar muziek op de radio of telefoon.
Ondanks de verschrikkingen die ik vernam ging het leven om ons heen gewoon door en genoten velen anderen ook van de nodige versnaperingen, het zonnetje en elkanders gezelschap.

Een van mijn vrienden gaf aan zich wel eens onveilig te voelen, bij bijvoorbeeld het gebruik maken van de metro, want zo'n mafkees met een 'onschuldige' paraplu kan natuurlijk overal opduiken. Hij heeft geen ongelijk, al denk ik zelf dat het in Nederland nog niet zo'n vaart zal lopen. Dit land is een broeinest voor terroristische cellen en je moet natuurlijk nimmer schijten in je eigen tuin.
Maar goed met die gedachte lagen er gisteren ook vele toeristen lekker te genieten van de zilte zeelucht op een strand bij Sousse.
Ben je toch goddomme mooi klaar mee, dat je expres niet voor een Grieks eiland gekozen heb waar menig illegaal aanspoelt naast je strandbedje, stapt er daar opeens een gestoorde islamitische Rambo uit een motorbootje met een doorgeladen 'paraplu'.

Ondertussen smulden wij van heerlijke hapjes en bestelden we nog zo'n lekkere zomerse fruitige rakker erbij.

Ik dacht even aan buurman Mohammed en zijn gezin die ik afgelopen week nog een gemeend Ramadan Mubarak wenste. Hoe kijkt Mohammed naar al dit verschrikkelijke nieuws en zit hij straks nog een beetje rustig op zijn knieën tijdens het ochtend, middag en avondgebed in de Moskee aan de Amstel.
Tot voor kort was het namelijk vooral een dreiging voor ons Westerlingen in de westerse Wereld, wij die of de verkeerde profeet aanhangen, de Paus een warm hart toedragen of gewoon door iedere terrorist gezien worden als ongelovige honden.
Nu is dat anders, want de islamitische staat (IS) heeft er namelijk nogal een handje van om juist zoveel mogelijk islamitische mensen af te slachten, net als die andere zieke hufters van Boka Haram dat doen.
Zij die niet afgeslacht worden, kunnen kiezen om volgeling te worden, worden als slaaf ingezet of als vrouw zijnde dagelijks verkracht.
Als die kleine jongen en meid van Mohammed op een dag dan bij hun vader gaan zitten en vragen wat te doen met hun leven, wat zal buurman dan zeggen vraag ik mij af?

Ik vraag het mij echt af, maar heb gewoon geen idee wat je dan zou moeten zeggen behalve, dat het leven je eens is gegeven en je ook zomaar kan worden ontnomen, dus tracht te genieten van zoveel mogelijk mooie momenten.

Wij namen nog een extra schaaltje kroepoek en satésaus, waar we deze lekker in konden dippen en ach omdat we er toch waren ook nog maar een verfrissend biertje.
De klokte tikte gestaagd door daar op terras en dat deed de klok ook in Tunesië, Frankrijk en Koeweit al gold dit helaas niet meer voor iedereen.
Ik heb geen angst voor aanslagen of de dood als het om mijn eigen persoontje gaat, maar wel voor anderen die ik lief heb. Ik geloof dat als het je tijd is, deze ook zal stoppen, dus ooit zal mijn dag komen door ouderdom, ziekte of een idioot met een 'paraplu'.
Tot die tijd hoop ik nog vaak te kunnen genieten van een mooie, gezellige dag of avond aanzitten met mooie, lieve mensen.
Heerlijk samen het weekend inluiden onder het mom van die oh zo gezellige VrijMiBo.

VRIJheid
MInder
BOmmen

We 'schieten' er namelijk oh zo ongelofelijk weinig mee op.

Een Groet,
Ruud

PS: op het moment van dit schrijven luister ik naar Pinguin Radio en hoor ik bij het afsluiten van het schrijven 'What's Going On' van Marvin Gaye uit de speakers schallen. Oh die eerste woorden zijn zo ontzettend waar.

Mother, mother
There's too many of you crying
Brother, brother, brother
There's far too many of you dying
You know we've got to find a way
To bring some lovin' here today

Written by Marvin Gaye.