maandag 5 juli 2021

'Van Agt is gewoon gezellig'.

 Hoogkarspel in de jaren '70 - '80. Een herinnering van en namens Gerrit Besseling.

Bekende dorpsfiguren in die tijd (en vooral daarvoor)... Cor Manshanden (Lange), Arie Molenaar, Kees & Piet Molenaar, Piet Buijsman (de IJsbeer), Dirk Schipper, Theo Raven, Joop Berkhout en volgens Jan Otsen hoorde mijn vader, Gerrit Besseling daar ook bij. 

Het was de tijd van de verkiezingen tussen Den Uyl en Van Agt. Ik 'Gerrit' was vrijwel altijd nog 's avonds aan het werk in de bakkerij, toen Cor Manshanden de bakkerij in kwam stormen ... "Gerrit de Bakker, 't is een ramp, de rooien (PVDA) gaan winnen". 'Welnee man, 't komt allemaal goed'. "Oh en dat regel jij Gerrit de Bakker?". 

Ik had zin om iets te doen en haalde mijn broer Peter (Besseling), Michel de Wit en Stef Kunst bij elkaar. Kort daarop was het plan gesmeden. Peter zou grote rollen ongebruikt behang bij onze ouders achter het huis uitrollen en met verf in grote letters 'Van Agt is gewoon gezellig' opschrijven. 
De uitspraak kwam oorspronkelijk van mijn goede vriend van vroeger Piet Buijsman. Wanneer we in Bantam aan een biertje stonden met de vriendenclub en we proosten zei Piet altijd 'oh, je bent gewoon gezellig'.

Omdat die rollen behang terug rolden gaf ik mijn broer geld voor een krat bier en gebruikten ze de lege flesjes bier om op de hoeken van het behang te plaatsen, zodoende deze strak te houden. Het behang lag er goed bruikbaar bij en de tekst werd aangebracht. 
Diezelfde avond gingen de 3 genoemden rond 23.00 uur naar het verkiezingsbord t.o. Fa. Bot. Een trap en emmer plaksel meegebracht en plakten de behangrollen met genoemde tekst over de aanwezige verkiezingsposters. De enige van de 3 die niks deed was Stef, hij had zijn bekende harde lach meegebracht en niet veel later ging er bij Piet Bot een raam open en klonk er een vrouwenstem ...'He, wat is dat jongens?'. Michel de Wit reageerde met 'He tante Rinie', en toen tante Rinie de tekst las, zei ze 'Ja goed van jullie hoor'. 

De dag erna ging ik zelf stemmen en vlak voor ik Bantam inging sprak ik mijn goeie vriend (en klant) Jaap Laan-Koomen en die liet merken, 'Ja wat moet je stemmen?'. Ik zei 'Jaap, zie je dat bord' .. hij las het en zei 'Ik stem wel op hem, maar of ik hem nou gezellig vind'. 


zaterdag 8 mei 2021

Tranen en een schommelstoel

Het was een zaterdagochtend als velen daarvoor. Lekker uitgeslapen stapten we het bed uit en begaven ons richting de keuken om het ontbijt te maken. De keukentafel werd hiervoor geinstalleerd wat inhoud dat de laptops aan gingen en zo ook de muziek. De afgelopen week ben ik mij weer in de blues aan het verdiepen na het zien van de Elvis docu op Netflix. De blues komt uit het diepe zuiden van de VS, de blues gaat dan ook diep, maar brengt mij vaak in "hogere" sferen. Ik sluit mijn ogen en het volgende moment zit ik in een schommelstoel op de veranda van een oude houten woning ergens tussen Tennessee & Mississippi. Op de achtergrond draait een elpee zijn rondjes op de platenspeler, in mijn hand een brandende sigaar en op het kleine bijzettafeltje staat een goed glas Tennessee whiskey. Toch Chris?

Tennessee Whiskey

Rustig schommelend zie ik de dag aan mij voorbij gaan en zo ook het daglicht, welke langzaam overgaat in het prachtige avondrood. Gedachten gaan terug naar eerder die week en een andere keer nog iets verder terug in de tijd, maar al te ver wil ik niet meer en durf ik ook niet meer. Voor je het weet neemt de duivelse kant van de blues de overhand en verandert het glas in een fles whiskey. Voor je het weet schommelt de stoel alleen nog maar wanneer ik probeer op te staan, maar dat mij niet meer lukt. De blues is een prachtig iets zolang je het onder controle hebt, maar het moment dat de duistere kant de overhand neemt start het verdrinken in eigen leed. 'It can be a dark and dangerous son of a bitch, but please don't make it my son'. Verdriet, spanningen, ruzie en verbroken relaties, ze zullen allemaal een keertje hun plek opeisen op die in het avondrood badende veranda. Toch Etta? 

I'd Rather Go Blind

Maar toch is en blijft de blues misschien wel de mooiste muziekvorm, want het kan je overal mee naar toe nemen. De blues speelt met je emoties en maakt je blij of verdrietig, het is zonneschijn of donkere wolken. De ene keer zit je samen met goede vrienden in een rokerige bar, soms hangend over het biljart en zing je luidkeels mee met de een na de andere bluesklassieker. De andere keer is het duister en moet je er gewoon even doorheen. Het volume gaat omhoog, het glas gevuld, sigaar in de brand en langzaam zie je hem of haar verdwijnen. Er is geen lach en geen zon, maar enkel tranen en een schommelstoel. Toch Elmore?

The Sky is Crying



vrijdag 7 mei 2021

De heer vond zijn 'Rolling Stone'.

Afgelopen week zag ik op Netflix de docu over Elvis: The Searcher en naast de muziek van 'The King', was er ook veel aandacht voor zijn roots en betrokkenheid bij de kerk. Als een waar Mississippi kind groeide hij op met de blues en de kerk en hing haast dagelijks rond bij de veelal zwarte/donkere bluesartiesten. Elvis kreeg de zogeheten gospel-blues met de paplepel ingegoten, want gelovig als ze waren, stond er wekelijks een kerkbezoek op de planning. In de kerk zocht men contact met de heer en zong hem toe, danste hem toe, strekten de armen ten hemel en de aanwezige dominee (lees: Reverend) zag dat het goed was. Diezelfde dominee was vaak een begenadigd zanger en/of muzikant en groot liefhebber/voordrager van de gospel-blues. 

Elvis zag op 08-01-1935 het levenslicht in het plaatsje Tupelo, Mississippi en zo'n 39 jaar daarvoor zag, ca. 160km ten Noord-Westen van Tupelo in het plaatsje Hernando, Mississippi ene Robert Wilkins ook zijn eerste daglicht. Deze Robert Wilkins groeide, net als Elvis dat later zou doen, op in armoede. Aan liefde was geen gebrek voor beide mannen en voor het overige kwaad werden zij beschermd door het woord van God. Wilkins maakte al op jonge leeftijd muziek, maar al te succesvol was hij nog niet en dus moest er ook gewerkt worden voor de centen. Net als velen van zijn generatiegenoten werkte Robert als katoensjouwer en "sjouwde" deze o.a. naar het hart van de blues genaamd 'Memphis, Tennessee'. Waar Robert Wilkins was, was de blues nooit ver weg en andersom. Hij begon ook weer op te treden, maar was getuige van een moord onder bezoekers tijdens een van zijn optredens en besloot dominee te worden om zijn blues te delen met de heer en zijn volgers. The Reverend Robert Wilkins was geboren. 

Dit laatste vond plaats in het jaar 1936 en in het jaar daarvoor bracht hij nog het prachtige 'Old Jim Canan's uit. Old Jim Canan's zou verwijzen naar de Monarch Club aan Beale Street te Memphis. Een ruige nachtclub welke gerund werd door "Old Jim Canan' een grote speler in de Memphis onderwereld. Afgaande op de tekst van 'Old Jim Canan's mag je er ook wel van uit gaan dat er het nodige te beleven viel in de Monarch Club, van drank, vrouwen tot de drugs. Het was er een dolle, ruige boel en er zal de nodige "blues" uit zijn voorgekomen. Tot op de dag van vandaag zullen er de nodige duistere figuren het pand aan 340 Beale Street binnen wandelen en uitlopen. Grote kans dat dit geboeid gebeurd, want het fungeert tegenwoordig als politiebureau. Waar The Reverend Robert Wilkins koos voor de kerk, koos de nachtclub voor de wet. In beide gevallen dus met enige hoop om zij die "gevallen" waren, weer op het rechte pad te brengen. 

Jaren later hebben de Stones het e.e.a. van Wilkins gecoverd, maar nimmer zullen ze kunnen ontkennen dat Robert Wilkins toch echt een, misschien wel de eerste, echte 'Rolling Stone' was. 

'I wished i was back at old jim canan's
I'd take my babe back to old jim canan's
I wished i was back at old jim canan's
I'd take my babe back to old jim canan's
The men and women runnin' hand in hand
Goin' to and fro to old jim canan's
Drinkin' beer whiskey and sniffin' cocaine
That's been why i wished i was back at old jim canan's
And i wished i was back at old jim canan's'.

https://www.youtube.com/watch?v=2ClIAi9wRWM


maandag 12 april 2021

Can't Nobody Own Mine

Mornings are dark and grey, but hey
can't nobody own my morning

Days are long and and grey, but hey
can't nobody own my days

Working days are without work, but hey
can't nobody own my work

My dad is in pain every day, but hey
can't nobody own my dad

Mom is not sleeping well anymore, but hey
can't nobody own my mom

A fucking virus took my job. Politics took my social life.
But hey, it will never rule me. Cause you know, nobody
can't own mine. 
Nobody can't own my fucking life. 

I'll find my own way and I will succeed. I'll listen to those who care and I'll succeed.
I'll will take care of my kin and we'll succeed. Can't nobody own mine.


maandag 7 december 2020

Helemaal van de (route)kaart

Het is vandaag maandag 07-12-2020 en nog heel even dan weten we wie de Oranje Leeuwen moeten verslaan om in 2022 actief te mogen zijn op het WK te Qatar. 

O.l.v. bondscoach Frank de Boer zal het Nederlands Elftal regelmatig tezamen komen om te trainen en kwalificatiewedstrijden te spelen. Een Nederlands Elftal dat bestaat uit Nederlanders waarvan diverse met roots verder buiten de grenzen van onze kleine voetbalnatie. Roots welke leiden naar een land met een historie van slavernij, racisme, onderdrukking, corruptie en schending van mensenrechten. We hebben het hier over een elftal met daarin spelers welke zich via diverse kanalen hebben uitgesproken tegen slavernij, racisme, onderdrukking, corruptie en schending van mensenrechten, maar nu staan ze blijkbaar te trappelen om zich te kwalificeren voor een potje voetbal in een land waar dit alles aan de orde van de dag is. 

Ook langs de Nederlandse velden wordt je als supporter geconfronteerd met de strijd tegen slavernij, racisme, onderdrukking, corruptie en schending van mensenrechten, maar ondertussen drukt de KNVB haar neus door te melden dat zij natuurlijk op de eerste plaats een voetbalbond zijn en geen politieke partij. In Zeist zijn de hoge heren zich bewust van alle oneerlijkheid welke gaande is in Qatar, vinden dat ook verschrikkelijk, maar het zou nog verschrikkelijker zijn wanneer Oranje zich niet kwalificeert en de Zeister maatpakken al die knaken mislopen. Want beste Gijs de Jong, leuk dat je even aanschoof bij Studio Voetbal als secretaris-generaal van de KNVB, maar je had net zo goed lekker thuis kunnen blijven. Er kwam enkel poep uit je mond. Beetje stoer doen over het praten met de Zweden en Duitsers, maar uiteindelijk zei je alleen maar dat we ons moeten plaatsen, geld moeten binnen harken en dat het ondertussen wel erg is voor al die zielige slaven te Qatar. Je zei het niet met deze woorden, maar een kijker & luisteraar met een beetje goed oor, hoorde dat namelijk wel. 

Ja het is allemaal verschrikkelijk, maar tja, wees nou eerlijk, dood = dood en daar valt niks meer aan te doen. Ze kwamen toch niet uit Nederland. Weer een beetje overbevolking weggewerkt. Misschien staat er straks wel een type Bob Geldof op om met wat andere grote namen een beetje geld in te zamelen en aandacht te vragen voor zij die six feet under liggen (mogelijk onder het stadion zelf) en daarna gewoon weer bekken dicht en lekker voetbal kijken met zijn allen. Zodra het WK achter de rug is kunnen we ons weer druk gaan maken om mensenrechten, om BlackLivesMatter. Er zullen weer de nodige zogenaamde BN'ers op de buis verschijnen welke hun zegje mogen doen over al die verschrikkelijke, mensonterende gebeurtenissen welke er mondiaal plaatsvinden. De kranten zullen er over schrijven, dj's starten weer acties, vloggers en influencers komen digitaal samen om een verschrikkelijk lied te zingen en voetballers komen het veld oplopen met teksten als 'Stop Racism' dikgedrukt op hun shirt. Ondertussen zwoegen er elders ter wereld honderden tot duizenden gebroken arbeiders aan de bouw van grote stadions, alwaar over niet al te lange tijd diezelfde voetballers zich mogelijk mondiaal in de kijker kunnen spelen. 

Zullen we straks in Qatar spelers zien knielen voor zij die gevallen zijn tijdens de bouw van het betreffende stadion? Zal er een groot man opstaan en vooraf aan iedere wedstrijd alle namen opnoemen van zij die hun leven hebben moeten laten voor dat lucratieve toernooi? Zullen er stadions worden vernoemd naar zij die geleefd hebben in open toiletten, terwijl de Emir dineerde vanuit 18-karaats gouden schalen en borden? Natuurlijk zal dit niet gebeuren, want daarvoor is dat klootjesvolk veel te onbelangrijk. Bedoel, wie denkt er nog wel eens aan die stammen in Brazilie, welke tezamen met "hun" oerwoud zijn weggevaagd voor de bouw van een stadion. Helemaal niemand denkt daar meer aan. 



Er komt sowieso een WK te Qatar. Daarvoor is reeds een routekaart uitgestippeld, waarvan niet dient te worden afgeweken. Naar mijn mening zijn ze allemaal compleet van de (route)kaart, maar zijn ze nog geiler op al die miljoenen die daar voor het oprapen liggen. Daar waar de botten zonder naam ver verstopt liggen onder een gifgroene mat. 


donderdag 5 november 2020

Wat nou "nieuwe normaal", doe gewoon normaal

De laatste maanden betrap ik mijzelf er op dat ik hele lappen tekst aan het schrijven/tikken ben op bijv. Facebook en het dan weer wis i.p.v. het te posten. Soms is het omdat er krachttermen in staan welke mogelijk door anderen als aanstotend kunnen worden beschouwd en een andere keer is het omdat ik zelf gewoon moe wordt van de tekst.

Het is namelijk niet allemaal rozengeur en maneschijn wat er in 2020 op ons allemaal afkomt. Natuurlijk zijn er een paar bedrijven en/of ondernemers die de zakken goed weten te vullen vanwege dat klote virus, maar over het algemeen is het toch maar kommer en kwel dat de klok slaat. Velen verloren hun baan (ik ook) en anderen staat het water aan de lippen en trachten zij door innovatieve handelingen het hoofd boven dat ijskoude water te houden. 

Om de zoveel tijd wordt er vanuit Den Haag weer een zoveelste persconferentie aangekondigd en nog voor die weer op de dinsdagavond 19.00 uur gegeven wordt is alles allang uitgelekt. Vooral de horeca krijgt er gruwelijk van langs en daardoor ook de horeca leveranciers alsmede de gehele supply chain welke daarmee gepaard gaat. Het zijn niet alleen de obers, koks en overige barpersoneel, maar ook de leverancier, chauffeur, distributiemedewerker, medewerker order intake, etc. etc. Idem geldt natuurlijk voor de reisbranche en al het personeel welke in deze sector werkzaam is. Ze vallen bij bosjes of zullen dat op de korte termijn doen, want de reserves zijn op en anders wel de motivatie. 

                                                Ik zie dit toch graag weer gebeuren.


Maar dan dus die coronamaatregelen, welke zorgen voor een economische klap vanjewelste. Natuurlijk hoef je het er niet mee eens te zijn, we leven nou eenmaal in een "vrij" land, maar je dient je er wel aan te houden. Doe je dat niet, dan is het alleen maar vragen om nog strengere maatregelen en die zullen dan niet alleen voor jou gelden, maar wederom voor iedereen. Je moet je gewoon beseffen dat jij misschien geestelijk een beetje te kort komt in je bovenkamer, maar tevens dat je daardoor niet gelijk je naaste moet betrekken in je ontzettende domheid. Er zijn er namelijk heel veel in dit kleine landje welke wel graag een versoepeling zien van de maatregelen, die wel weer af en toe gezellig een hapje en drankje buiten de deur willen doen. Deze mensen willen het liefst ook weer in de nabije toekomst "veilig" op reis gaan en vooraf even wat boeken lenen bij de lokale bibliotheek voor tijdens de vakantie. Geloof mij maar dat veel van die velen het ook helemaal zat zijn en echt niet meer zitten te wachten op nog een persconferentie. Ze willen allemaal weer normaal doen en helemaal niet denken aan het "nieuwe" normaal. Ze doen gewoon, voor zover mogelijk, normaal door zich zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden. 

Niemand weet of het daadwerkelijk ergens toe zal leiden en misschien is corona wel gewoon een blijvertje, ooit in te dammen d.m.v. een vaccin, maar daar komen we enkel achter door nog even de rem er op te houden en daardoor hopelijk snel weer terug te kunnen keren naar het "oude" normaal. 

We hoeven ons ook niet meer druk te maken over wel of geen vuurwerk, want tenzij je in een gehucht woont van 4 huizen (waarvan 3 onbewoond) heb je waarschijnlijk de laatste maanden al genoeg geknal gehoord. Wat je wel kunt doen is je eigen kroost er op aanspreken, want je gaat mij niet vertellen dat je echt niet wat je tienerzoon/tienerdochter doordeweeks om 23.00 uitvreet op straat. Waarom wachten op een beslissing namens de regering en gewoon niet zelf een avondklok instellen voor die gasten. Over het algemeen is het 's avonds koud, regenachtig en zijn sportclubs rond een uurtje of 22.00/23.00 gesloten, dus laat ze nu ook maar achter de Playstation kruipen. Hetzelfde geldt voor de weekenden, want waar moeten ze nou echt zo nodig heen tijdens de nachtelijke uren? Natuurlijk gaan ze naar een illegaal feest of schoppen ze rotzooi op straat. Pak ze gewoon aan en durf je dat niet, dan moet je misschien bij jezelf te raden gaan en je eens goed afvragen waarom je eigenlijk kinderen wilde. Laat staan dat je wel geschikt bent als ouder. 

Doe dus allemaal gewoon normaal, her & der een stap terug om straks weer een gezonde stap vooruit te kunnen doen. Gewoon een stap in het "oude" normaal en helemaal niet in een "nieuwe" normaal. Heb je hier niet het fatsoen voor, stap er dan gewoon uit, want je kunt echt gemist worden. 

zaterdag 19 september 2020

Tour De Stavoren

Hangende in het wiel van de renner voor mij, wist ik dat het niet verstandig meer was om nog kop over te nemen, want dan was je op voorhand de pineut. 'Pineut', een woord met een Franse klank, maar volgens de overleveringen is het verre van Frans en eerder afkomstig uit het Maleis. Het zal mij de zeemleren lap jeuken, ik vind het gewoon 100% Frans klinken. Maar goed terug naar de situatie in de etappe, want ik hing dus in het wiel en wachtende op het opdoemende plaatsnaambordje. Een zichtbaar punt met een onzichtbare streep over de breedte van de weg, welke betekende dat er weer een tussensprint te winnen viel. Het was onderling niet afgesproken, het was gewoon een weetje voor zij die vaker gingen koersen. Gewoon lekker een stuk hard fietsen en zodra er in de verte een blauw bord met witte letters opdoemde, wist je dat je klaar moest zijn voor de sprint. 

Het was op een zondagochtend, nu zo'n 30 jaar geleden of misschien iets meer, dat ik het e.e.a. aan proviand aan het pakken was, terwijl ik in mijn wielertenue van Tweewielerhandel Molenaar door de keuken in onze oude woning aan de Nieuweweg liep. Als lid van de IJsclub te Hoogkarspel zou ik mee gaan fietsen van eerdergenoemd dorp naar het Friese Stavoren. Al met al een rit van zo'n 130km en super spannend natuurlijk, want ik was nog maar een broekie van een jaartje of 12/13. Moet je nu al die Strava patsers zien met hun berichtgeving op social media, wanneer ze een stukje van 40km hebben gereden. Dat fietste ik toen al op een avondje met mijn buurjongen Dennis Laan en dat was beulen, want Dennis was snel en sterk. Ook had hij een bepaalde vorm van humor, dus won hij niet op kracht, dan kwam er vanuit een niets een maffe opmerking of lied, piste ik haast van het lachten in mijn wielerbroek en won hij met gemak de sprint. Maar goed, de bidon gevuld met Dextro of gewoon water, een versnapering in de achterzak van je wielertrui en knallen op de pedalen aka 'gas op die lolly'. Mooie tijden, mooie herinneringen. 

De rit naar Stavoren was trouwens een "open" rit, naar ik mij kan herinneren en je hoefde dus geen lid te zijn van de IJsclub. Gewoon gezellig toeren/koersen naar Stavoren en met de veerboot terug naar Enkhuizen. Volgens mij was Dennis ook van partij, net als Ko de Wit. Ko was de oom van mijn oude buurjongens en meisje en zo gek als een deur. Type Dennis, maar dan ouder. Het zou dus een zware rit worden m.b.t. de tussensprints, want de idiote grappen vlogen je om de oren. Om te zorgen dat ik toch enigszins goed voor de dag zou komen, was het dus een kwestie van goed voorbereiden en werd de fiets ook nog even zorgvuldig geinspecteerd. De banden van nog wat extra lucht voorzien, de remmen checken en het schakelsysteem gecheckt. Het was een mooie zondagochtend toen de goed gevulde bidon in de bidonhouder geplaatst werd en ik vol trots op mijn rood witte stalen ros de straat uit fietste op weg naar het startpunt bij de ijsbaan. Aldaar was het verzamelen, weer op de pedalen en op naar de voormalige Friese Hanzestad tevens natuurlijk bekend als een van de Friese Elf Steden. 

De route die zondag verliep in eerste instantie vanuit Hoogkarspel door De Streek (Lutjebroek - Grootebroek - Bovenkarspel) naar Enkhuizen, alwaar we gelijk doorzette naar de Dijk om richting Lelystad te fietsen. De eerste paar sprintjes hadden we dus al achter de rug en nu was het tijd om de sportbril op te zetten en minder te kletsen, tenzij je een zwak had voor vers aangevlogen vliegenvlees. Tot op de dag van vandaag wel een dingetje met fietsen langs en "over" water, maar goed dat hoort erbij en dus bikkelen en niet klagen. Ondanks dat het een gezellige fietstocht betrof, waarbij je allen gegroepeerd bleef, ontkwamen we niet aan een af en toe mooi geplaatste demarrage op de Dijk om kort daarop de "vluchters" weer terug te halen naar het peloton. Man, wat voelde ik me lekker die dag en wat een trots ging er door mij heen, want in gedachten was ik onderdeel van een ware Tour etappe, omringt door alleen maar top renners en ik kon nog goed meekomen ook. In ieder geval wel tot aan ons eerste rustpunt halverwege de oversteek genaamd 'Roadhouse Checkpoint Charlie'. Er werd gepraat, gelachen, waar nodig gerepareerd en het nodige proviand genuttigd. Toen dit alles achter de rug was en ook het sanitair bezocht was, vervolgden we onze weg richting Lelystad. We zijn daar snel voorbij gefietst, want tot op de dag van vandaag is het geen fraai punt om even af te remmen. 



Vanaf Lelystad hadden we nog ca. 80km te koersen tot aan Stavoren en we hebben absoluut nog wel een paar stops gemaakt, maar deze kan ik mij niet meer herinneren. Wel weet ik dat we voldaan arriveerden in de eerste Friese gemeenschap die stadsrechten verkreeg. Het was even wachten alvorens we konden inschepen op de veerboot terug naar Enkhuizen, maar daar maalde niemand om. We hadden allemaal een prima koers in de benen en zouden de komende tijd even lekker kunnen genieten van een mooi uitzicht over het IJsselmeer. Op de boot herkende ik een meisje uit ons dorp, welke op de veerboot werkzaam was als hostess. Als ik het mij goed herinner heette zijn Melissa en is de zus van mijn (Facebook)vriend Tom Colondam. Dat was natuurlijk helemaal leuk, want als jong knaapje kon ik toch maar even stoer melden dat ik zojuist een kilometer of 120 had afgelegd met al die andere stoere renners. Mooie naam trouwens 'Tom Colondam', wanneer ik deze nu hardop uitspreek. Toch zoiets als je roept 'Tom Dumoulin', maar dan net even anders. Tom, je had wielrenner moeten worden. 

De overtocht van Stavoren naar Enkhuizen duurde zo'n uur en twintig minuten. Ruim voldoende als in tijd om te rusten en dus was het vanuit Enkhuizen nog maar even fietsen alvorens we weer in Hoogkarspel aanbelanden. Moe maar voldaan arriveerde ik weer aan de Nieuweweg 89, heb mijn fiets binnen gezet en ben waarschijnlijk niet lang daarna in slaap gevallen. Misschien heb ik aansluitend wel gedroomd over nog meer etappes, overwinningen welke leidde tot het dragen van de groene trui (sprintersklassement) om uiteindelijk vol trots de betreffende Tour op mijn naam te schrijven. Niet veel later ging ik op een avond een rondje fietsen bij HRTC in Hoorn, want wie weet schuilde er wel een talent in mij. Weer niet veel later fietste ik, een droom armer, weer richting huis. De bedoeling bij HRTC was om een paar rondjes mee te fietsen op de baan, maar ik werd na een paar rondjes weer ingehaald door gastjes van minimaal 3-4 jaar jonger. Die lagen dus gewoon een ronde op voor en dat terwijl bij mij het zweet door de naad liep en ik echt niet langzaam ging. Nimmer heeft het geleid tot een trauma, want ondanks de prachtige rit naar Friesland in groepsverband, ben ik ergens altijd meer een einzelganger geweest. Niks mis mee hoor, gewoon op de fiets stappen, bidon gevuld en karren maar. Zo nu en dan even een tussenstop maken en het liefst met uitzicht over mooie landerijen of een prachtig zeezicht. Vaak hoor ik in gedachten dan de goede oude Jean Nelissen verslag uitbrengen over al die mooie historische plaatsen en gebouwen die ik passeer tijdens mijn eigen Tour de Hollande.