maandag 5 juli 2021

'Van Agt is gewoon gezellig'.

 Hoogkarspel in de jaren '70 - '80. Een herinnering van en namens Gerrit Besseling.

Bekende dorpsfiguren in die tijd (en vooral daarvoor)... Cor Manshanden (Lange), Arie Molenaar, Kees & Piet Molenaar, Piet Buijsman (de IJsbeer), Dirk Schipper, Theo Raven, Joop Berkhout en volgens Jan Otsen hoorde mijn vader, Gerrit Besseling daar ook bij. 

Het was de tijd van de verkiezingen tussen Den Uyl en Van Agt. Ik 'Gerrit' was vrijwel altijd nog 's avonds aan het werk in de bakkerij, toen Cor Manshanden de bakkerij in kwam stormen ... "Gerrit de Bakker, 't is een ramp, de rooien (PVDA) gaan winnen". 'Welnee man, 't komt allemaal goed'. "Oh en dat regel jij Gerrit de Bakker?". 

Ik had zin om iets te doen en haalde mijn broer Peter (Besseling), Michel de Wit en Stef Kunst bij elkaar. Kort daarop was het plan gesmeden. Peter zou grote rollen ongebruikt behang bij onze ouders achter het huis uitrollen en met verf in grote letters 'Van Agt is gewoon gezellig' opschrijven. 
De uitspraak kwam oorspronkelijk van mijn goede vriend van vroeger Piet Buijsman. Wanneer we in Bantam aan een biertje stonden met de vriendenclub en we proosten zei Piet altijd 'oh, je bent gewoon gezellig'.

Omdat die rollen behang terug rolden gaf ik mijn broer geld voor een krat bier en gebruikten ze de lege flesjes bier om op de hoeken van het behang te plaatsen, zodoende deze strak te houden. Het behang lag er goed bruikbaar bij en de tekst werd aangebracht. 
Diezelfde avond gingen de 3 genoemden rond 23.00 uur naar het verkiezingsbord t.o. Fa. Bot. Een trap en emmer plaksel meegebracht en plakten de behangrollen met genoemde tekst over de aanwezige verkiezingsposters. De enige van de 3 die niks deed was Stef, hij had zijn bekende harde lach meegebracht en niet veel later ging er bij Piet Bot een raam open en klonk er een vrouwenstem ...'He, wat is dat jongens?'. Michel de Wit reageerde met 'He tante Rinie', en toen tante Rinie de tekst las, zei ze 'Ja goed van jullie hoor'. 

De dag erna ging ik zelf stemmen en vlak voor ik Bantam inging sprak ik mijn goeie vriend (en klant) Jaap Laan-Koomen en die liet merken, 'Ja wat moet je stemmen?'. Ik zei 'Jaap, zie je dat bord' .. hij las het en zei 'Ik stem wel op hem, maar of ik hem nou gezellig vind'. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten