dinsdag 12 november 2013

Oliebollen in 't Leidsebosje

Sinds korte tijd woon ik in Amsterdam Oost en sinds die tijd ben ik nog maar weinig in de buurt van 't Leidseplein geweest. Mijn werk bevind zich in het centrum aan de Amstel en dus ligt 't Leidse niet meer op mijn route.
Daar ik regelmatig naar concerten ga zowel in de Melkweg als de Paradiso zal ik op korte termijn daar wel weer te vinden zijn en afhankelijk van het weer en tijdstip zal ik dan ook even door 't Leidsebosje lopen.
Daar in het kleine parkje gelegen tussen Stadhouderskade & Leidseplein zit hij namelijk vaak op "zijn" bankje, warm in zijn jas gedoken de voorbijgangers te begroeten.
In het verleden ben ik hem zeer waarschijnlijk regelmatig voorbij gelopen, tot hij mij op een koude winteravond wel opviel en ik mij er een voorstelling van probeerde te maken hoe koud hij het zou hebben op dat moment.
Ik vervolgde mijn weg richting Leidseplein om een concert te bezoeken en toen ik na afloop daarvan weer via het Leidsebosje liep zat hij daar nog steeds en nog immer diep weggedoken in de kraag van zijn jas. Volgens mij hoorde ik hem nog vriendelijk groeten, maar het was koud en ik liep door richting Overtoom.

Niet lang daarna bezocht ik een voetbalwedstrijd buiten Amsterdam en op de terugweg reisde ik van Amsterdam Oost via Leidseplein richting de woning in West en besloot om op 't Leidseplein een warme oliebol te halen bij de daar aanwezige gebakskraam.
Net voor ik deze bestelde moest ik denken aan de oudere man in 't Leidsebosje en ik besloot het er op te gokken dat hij daar ook nu wel zou zitten en misschien wel trek zou hebben in een warme oliebol en hete koffie.
Die ene geplande oliebol werd dus een zak met meerdere oliebollen en daarbij een hete bak koffie. Ik rekende af en liep richting 't bosje alwaar ik hem op een afstand zag zitten. Nu maar hopen dat hij een oliebol zou lusten.
Voor ik de kans kreeg groete hij alweer op zijn vertrouwde manier en ik groete hem terug met de melding dat ik warme oliebollen en koffie voor hem had meegebracht en of hij dat luste. Zijn antwoord was kort en duidelijk; "ja zeker en dank U wel".
Ik vertelde hem dat de poedersuiker er apart bijzat en dat hij moest oppassen met de wind anders zouden ze straks nog denken dat er een geflipte Colombiaan op een bankje zat. Hij lachte en zette zijn tanden in een oliebol. Erg lekker riep hij mij toe en ik wenste hem smakelijk eten en zei dat de koffie erg heet was, dus daarmee op te passen.
De laatste tram zou zo komen, dus ik vervolgde mijn weg en liet de man gelukkige staat en zeker een stuk minder hongerig achter dan dat hij waarschijnlijk eerder die avond was.

Sindsdien heb ik vaker iets voor de beste man meegenomen en ook vroeg ik hem ooit of hij daar de hele nacht bleef zitten.
Dit was dus afhankelijk van het weer zei hij, want als het erg slecht was of koud dan sliep hij elders bij een opvangshuis in de stad. Nimmer vroeg hij hier trouwens geld voor, maar anders had ik hem wel iets gegeven.
Laatst beseft ik trouwens dat ik nooit naar zijn naam gevraagd heb, maar de eerst volgende keer zal ik dit zeker doen en misschien eens informeren naar zijn levensverhaal. Aan hem om te besluiten daarop in te gaan, maar voor zeker dat hij deze winter weer op een oliebol & koffie getrakteerd zal worden.

Voor de boodschappen ga ik nu regelmatig naar de VOMAR aan de Middenweg en daar staat dagelijks een verkoper van de Amsterdamse Daklozenkrant Z! Laatst besloot ik om een exemplaar bij hem te kopen voor de vaste prijs van €2,- en hier heb ik achteraf geen spijt van gekregen, want voor die 2 euro kreeg ik een leuk krantje met de nodige weetjes in mijn bezit en hijzelf was weer negentig cent rijker. Het overige deel gaat trouwens naar de krant zelf die de inkomsten weer gebruikt voor verdere productie.
Door het lezen van de verhalen in 't krantje moest ik denken aan de man in 't Leidsebosje en ben ik benieuwd naar hoe hij in zijn situatie verzeild is geraakt.
Ook heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij Z!-krant om ze (wanneer gewenst) een dagdeel te helpen bij de distributie niet ver van waar ik woon.

Ik woon namelijk in een huis, heb verwarming voor de koude dagen, eten op tafel en geld op de bank, iets dat niet vanzelfsprekend is voor de vele daklozen in Nederland.
Misschien hebben ze het er zelf wel naar gemaakt, maar misschien zijn ze buiten hun macht om of door een verkeerde beslissing in een situatie zonder dak terecht gekomen.
Dit oordeel is niet aan mij, maar door af en toe een warme oliebol, koffie of hulp bij distributie te bieden kan ik het misschien wel iets geriefelijker voor hun maken.
Binnenkort dus weer eens richting 't Leidsebosje, zal hem gauw eens vragen naar zijn naam.
Wordt vervolgd.....!

Een groet,
Ruud

Kwestie van geduld

Zaterdagmiddag en wij besluiten om even een drankje te gaan drinken bij ons kroegje aan 't Amstelveld. Hier komen wij regelmatig en dan ook vooral op de Zaterdag om aldaar de nodige kranten te lezen en te genieten van voorbijkomend volk.
Vooral in de zomer is het hier heerlijk vertoeven met de drukte op terras en de voorbij varende bootjes.
de kroeg heeft mede door het personeel een gezellig Amsterdams karakter, een kleine kaart voor de hongerige klant(en) en genoeg keuze qua dranken.
Nu de (R) weer in de maand zit is het buiten iets rustiger en zit men liever warm binnen, maar deze zaterdag begonnen wij eerst met een drankje op het terras, kranten erbij en hapje om de maag te vullen.
we raakten even kort in gesprek met de dienstdoende bardame die het in haar 1tje op dat moment redelijk druk had, maar in voor een gezellig woordje zijn ze er altijd wel.
Buiten werd het frisser en rustiger en dus besloten we na het 2e drankje naar binnen te verhuizen alwaar we plaats namen op 2 krukken aan de bar.
De bardame spoelde de glazen, deed de keukenvaat en nam ondertussen de nodige bestellingen op wetende dat het snel drukker zou kunnen worden.
Het was zo'n dag dat er een groepje van 5 tot 6 personen binnen komt lopen en naast een drankje ook graag iets wilde eten, terwijl ze als het rustig is met veel moeite 2 cola bestellen voor 6 personen.
Niet veel later liepen er 2 jonge moeders binnen met kinderwagen en ook zij wensten een drankje & hapje en zo ging het in korte tijd nog even door tot elke zetel in de kroeg bezet was.
Ze kreeg het dus vanuit het niks behoorlijk druk maar hield zich kranig staande en deed wat mogelijk was in een zo kort mogelijke tijd.

Helaas leven we tegenwoordig in een tijd dat iedereen de trein lijkt te moeten halen zelfs als ze helemaal niet met de trein reizen en dus duurde het de 2 moedertjes te lang en daarnaast hing er een bijdehande toerist over de bar te zuchten (hij stond toen ook al wel een hele minuut te wachten) en ja een toerist in Mokum met geduld moet nog uitgevonden worden.
Dat ze namelijk 2 uur in de rij gaan staan voor Anne Frank of een van Goghje is nog tot daar aan toe, maar even moeten wachten op een drankje is natuurlijk not done.
De bardame kwam van het terras naar binnen gelopen en besefte toen dat ze aan het stel buiten was vergeten te vragen of zij ook slagroom op de warme chocolademelk wenste, maar voor ze de kans kreeg liep mijn vrouwtje naar buiten en informeerde er even netjes naar.
Op de weg terug nam ze nog wat lege glazen mee en ik deed hetzelfde nadat ik aan een ouder stel had gevraagd wat zij graag wilden drinken vandaag.
Zij waren al op leeftijd, net gaan zitten en dus melde ik netjes dat het druk was en of ze het geen probleem vonden dat ik even voor ober speelde. Zij bestelden met maar al te graag 2 Rose welke binnen zeer korte tijd netjes voor ze op tafel stonden.
Ja de mensen op terras hadden geduld en respect voor de drukte en dat word beloond.

Binnen was het een ander verhaal, want de man was dus na 1 minuut al zijn geduld kwijt en liet dat maar al te graag merken idem gold voor de jonge moeders. Ach ja na 9 maanden met zo'n aanstaande zuigeling rond te hebben gelopen wil je natuurlijk direct overal geholpen worden.
Kunnen we je anders ergens mee helpen vroegen wij de bardame, maar dat was niet nodig en niet lang daarna had iedereen zijn drankje en hapje op tafel of de bar staan.
Later kwam de eigenaresse nog bijspringen die was verlaat door een ernstig ongeluk (zij was er zelf gelukkig niet bij betrokken) met een touringcar iets buiten Amsterdam. Het bewijs dat er wel ergere dingen zijn in het leven dan even te moeten wachten op je drankje.
Wij hebben in ieder geval een zeer leuke, gezellige en geduldvolle middag genoten daar op de hoek van 't Amstelveld / Prinsengracht en er zullen er zeker nog genoeg volgen.
Altijd zullen wij daar rustig wachten op onze drankjes en hapjes, want geduld is een schone zaak en zorgt ook nog eens voor een gezellige sfeer, waarna je weer met voldoening huiswaarts kan gaan of desnoods elders nog een drankje kan nuttigen.
Ik hou van "mijn" mooie Amsterdam en om hier te kunnen genieten van al het mooie is niks meer of minder nodig dan wat geduld op zijn tijd. Proost.



Een groet,
Ruud

maandag 4 november 2013

Beste Frank, je excuses zijn niet goed genoeg.

Als we de laatste tijd de spelers en coach van Ajax mogen geloven zijn zij iedere wedstrijd de betere partij, creëeren zij ruimschoots kansen, maar is het vooral een kwestie van geluk dat ontbreekt in de afronding.

Frank de Boer gaf ook aan dat de supporters misschien wel te verwend zijn en ze gewoon nog even geduld moeten opbrengen, daar dit Ajax nog in een opbouwende fase verkeerd en het allemaal straks wel goed komt.

Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, want zo’n beetje iedere wedstrijd zijn ze achterin aan het opbouwen, maar veel verder dan de middenlijn komen ze niet. Halen ze wel een keer de zestien, dan staan daar 11 spelers van de tegenstander op een kluitje te verdedigen en daar is dit Ajax ook niet tegen bestand.

Afspelen van de bal naar elkaar is ook regelmatig een probleem, want de bal netjes aannemen en aanvallen lijkt ook wel een probleem voor zo’n beetje elke speler. Komt de bal wel een keer netjes aan dan is het vaak draaien en van afstand proberen de keeper te verschalken, die daar op zijn beurt vaak weinig moeite mee heeft of de bal zelfs hoog over ziet gaan.

Het Ajax van nu is op zich niet een team dat uit vorm is, maar bestaat gewoon uit voornamelijk middelmatige spelers die ‘s avonds achter hun PlayStation dromen van een transfer naar een grote Europese club en dat terwijl ze al moeite hebben om een zeker niveau vast te houden bij hun eigen club.

Dit Ajax is een Ajax dat nou niet zorgt voor blijde gezichten bij de koffie automaat op het werk en dat zo’n beetje week in week uit.

Natuurlijk hebben wij klootjesvolk er geen ene moer verstand van, vind de trainer dat het veelal aan externe factoren ligt en wijt Johan Cruijff het voornamelijk aan een vormcrisis bij o.a. Viktor Fischer.

Als het eigenaardige clubje mensen dat nu de leiding vormt bij Ajax gewoon eens in een eerlijke spiegel zou kijken zouden ze moeten toegeven dat het aankoopbeleid ver onder maat is en dat het vooral kwaliteit is wat er aan de huidige selectie ontbreekt.

Wat trouwens niet alleen bij Ajax gebeurd, maar ook bij veel andere clubs is het wisselbeleid van de trainer, want als je zo’n beetje de gehele eerste helft tegen Vitesse de onderliggende partij bent dan wissel je niet in de 66e minuut, maar gewoon na 30 minuten.

Dat er dan eventueel een teer zieltje word gekrenkt in de selectie is dan maar zo en daar moeten ze maar gewoon mee om leren gaan.

Het spelen van de lange bal is volgens de Boer ook geen optie, want daar is dit het team en zijn het de spelers niet voor, maar als het rond de 90e minuut nog steeds 0-0 staat, dan ros je iedere bal die ook maar te dicht bij je zestienmetergebied komt linea recta naar voor of desnoods het stadion uit.

Dat verdomde balletje breed of terug doe je maar lekker op de training of elders in je vrije tijd, maar op het veld hoort en moet een club als Ajax aanvallen en scoren en niet zoals nu 100% balbezit creëeren op je eigen helft of je keeper na 90 minuten uitroepen tot de speler met het meeste balbezit.

Dit Ajax is een Ajax om je voor te schamen en het lijkt mij niet onverstandig als het hele Cruijff groepje eens goed onder de loep genomen word in de winterstop, want ze zijn er door de jaren heen bij Ajax wel voor minder uitgeschopt.

Het hele groepje word gedekt door Overmars die op zijn beurt ook niet word bekritiseerd door iemand bij de club en aangezien ze allemaal uit de koker van Cruijff komen zal ook hij geen kritische noot plaatsen bij het huidige beleid en systeem.

Dat een jongen als Fischer niet de beste vorm verkeerd ziet zelfs een blinde nog wel en dat ‘t Nederlandse voetbal ver onder maat is mag ook voor eenieder duidelijk zijn, maar met mensen als de Boer, Overmars, Bergkamp en Stam in de gelederen moet het beter kunnen dan dit en zo niet dan is het tijd voor een frisse bezetting.

Over 2 dagen komt Celtic op bezoek en het zal benieuwen wat er gebeurd of de excuses zijn als daar punten worden verspeeld? Het is dan over & sluiten qua Europees voetbal na de winterstop, want Barcelona thuis en Milan uit ga je niet winnen met deze voetbalkleuters.

Een groet,
Ruud