maandag 29 juli 2013

Dat kan hoger

Afgelopen zaterdagavond 27-07-13 om 20:00uur werd de Nederlandse competitie voor het seizoen 2013-2014 geopend met de wedstrijd om de JC-Schaal, een wedstrijd tussen bekerwinnaar AZ en landskampioen Ajax in de Amsterdam Arena.
Vooraf gezien zou Ajax deze wedstrijd zonder al teveel inzet moeten winnen, want alle spelers van afgelopen seizoen zijn nog aanwezig en bij AZ zijn juist een aantal bepalende spelers vertrokken (Maher naar PSV & Altidore naar Sunderland).

Toch weet je vooraf ook dat Ajax het nog wel eens lastig zou kunnen krijgen tegen de ploeg uit Alkmaar, want het spel van de Amsterdammers ligt de Alkmaarders altijd prima, daar ook zij vaak een voetballende ploeg zijn met snelle voetballers in het team.
Sinds kort beschikt Frank de Boer over de van Barcelona gehuurde Bojan krkic die zijn kunsten voornamelijk heeft geleerd bij de Blaugranas en daarna verder ontwikkeld tijdens verhuurperiodes aan AS Roma & AC Milan.
Krkic leek in het begin van de wedstrijd nog even zoekende (moet ik de bal voorgeven of terugspelen?) maar wel ging er vanaf minuut 1 dreiging uit van de Servisch-Spaanse voetballer.
Zijn balaanname was prima, techniek veelbelovend en met een paar scherpe voorzetten toonde hij ook op dat gebied een prima inzicht te hebben.
Voor Barca zou hij te licht zijn, maar o.b.v. zijn speelminuten in de voorbereiding alsmede zijn spel tijdens de JC-Schaal zie ik een meer dan mooi seizoen in het verschiet.

Een speler die tot aan zijn doelpunt niet lekker in de wedstrijd zat en zich geen raad leek met de snelle spelsomschakelingen van zijn teamgenoten was de IJslandse spits Kolbeinn Sigþórsson.
Hij werkt veel, maakt goed gebruik van zijn lichaam & kracht, maar kon op de een of andere manier niet meekomen in het snelle spel van zowel Ajax als AZ.
Dat hij toch zijn doelpunt meepikte is natuurlijk fantastisch voor hem en het team, maar zeker in deze wedstrijd was het vreemd te zien dat hij moeite had met het spel, vooral daar AZ zijn vorige werkgever was en Ajax zijn huidige.
Ik hoop dat Kolbeinn een goed seizoen zal draaien, maar aan de andere kant zie ik ook graag Danny Hoesen de nodige minuten krijgen, daar ik in hem toch meer een Ajax spits zie.

Ajax won de wedstrijd uiteindelijk met 2-3 (score gezien met Ajax als uitspelende ploeg) door een doelpunt van de Jong in de verlenging en dat is een mooie opsteker voor de ploeg van de Boer, maar toch zag ik al snel wel weer een terugkerend manco bij Ajax tijdens de wedstrijd.
Dit manco betreft de veelal matige voorzetten en vooral hoekschoppen, want ik weet dat we veel kleine spelers hebben, maar de bal kwam bij de gemiddelde corner niet hoger dan de knieën van Eriksen zelf.

Ooit zag ik de kleine Wamberto tijdens een oefenpotje in Portugal scoren met het hoofd, maar daar dit meer uitzondering dan regel is lijkt het mij wel verstandig hier nog even goed op te trainen de komende tijd.
Tijdens de voorbereiding op het komend seizoen liet Eriksen zien dat hij prachtige vrije trappen kan nemen, dus waarom krijg hij de bal dan niet hoog vanuit een hoekschop en blijft dit zo dan is het misschien handig om iemand anders de corners te laten nemen.
De kleine Krkic gaf een paar messcherpe voorzetten, dus misschien eens kijken of hij ook een mooie hoge voorzet/corner in de benen heeft zitten?

Als laatste wil ik nog wel even duidelijk maken aan de gehele spelersgroep dat zo'n beetje alle top clubs uit de grote Europese competities veel te hoog gegrepen zijn voor jullie, dus niet zeiken en gewoon bijtekenen.
Plak er nog een seizoen aan vast, laat zien wat je waard bent in de Champions League en dan hebben we het er volgend jaar nog wel even over.
Je kan namelijk ook gaan lopen zeiken aansluitend een paar belabberde wedstrijden spelen en voor je het weet word je benaderd door het Schotse Celtic. Nou dan ben je absoluut een stap verder in je carrière.

Een groet,
Ruud


maandag 15 juli 2013

Het grootste gevaar is de mens zelf.

Na de vondst onlangs van een dode wolf in Luttelgeest werd er weer druk gespeculeerd over het terugkeren van de wolf in Nederland.
Volgens de laatste gegevens zou de wolf als wild dier voor het laatst in Nederland zijn gespot omstreeks 1897 in 't Noord-Brabantse Heeze.
De enige reden / oorzaak dat de wolf niet meer in Nederland voortkomt is de mens, want enkel en alleen door ons zogenaamde superieure gedrag hebben wij als mens er voor gezorgd dat de wolf hier uitstierf.
Het vreemde aan de mens in het algemeen is namelijk dat wij gek zijn op mooie natuurprogramma's zoals bv. Earthflight & Wild Arabia, maar als puntje bij paaltje komt draaien we de hand er niet voor om een dieren ras uit te roeien of te verdrijven omdat wij zo graag ergens willen wonen.

De gevonden wolf bij Luttelgeest betreft na uitgebreid onderzoek waarschijnlijk als grap daar te zijn gedumpt en er dus niet zelf zijn beland. Qua afstand zou het niet onwaarschijnlijk zijn, daar wolven zonder enige moeite afstanden van meer dan 50km per dag afleggen, maar vanwege de weinige wildgroei tussen grens en plaats van vondst is het niet waarschijnlijk.
Persoonlijk volg ik al enige jaren de berichtgeving omtrent de mogelijke terugkeer van de wolf naar Nederland en hoop dan ook van harte dat het ooit nog zover zal komen dat wij dit prachtige dier in het Nederlandse wild mogen aanschouwen.

De terugkeer van de wolf op Nederlandse bodem zou namelijk een teken zijn dat we ergens toch goed bezig zijn met het onderhouden en verbeteren van de natuur en dat verdient dit dier dan ook.
Natuurlijk zijn er ook weer de nodige tegenstanders, want is het nog wel veilig straks voor het vee of kunnen we nog wel veilig op vakantie naar bosrijke gebieden en onze kinderen daar veilig laten rond huppelen?
Dat is dus typisch de mens die wel denkt aan eigen soort, maar een paar eeuwen geleden geen enkele moeite had met het afschieten van de wolf.

De eerste die de afgelopen weken begon met schreeuwen was de VVD, want die namen het word afschieten alweer gelijk in de mond.
Blijft gewoon heel vreemd dat de VVD dus hier het voortouw nam, daar die partij toch vooral bestaat uit geldwolven plus dat zij in het huidige politieke klimaat het grootste gevaar zijn voor de eigen bevolking. Hoe zouden ze het vinden als we hun partij vogelvrij verklaren vanwege de warboel die ze er in Nederland van maken en openlijk gaan opperen om ze voor onze veiligheid en zekere toekomst van de kinderen af te schieten.
In zo'n geval zou de VVD direct vanuit zelfverdediging bij justitie aan de bel trekken vanwege de nodige dreiging en het vinden van een veilig onderkomen.
De wolf zal deze mogelijkheid niet worden geboden als het aan de partij van Mark Rutte ligt en dus is wat hun betreft de wolf al voor een daadwerkelijke terugkeer naar Nederland vogelvrij verklaard.

Naar mijn weten vallen wij mensen in de categorie "zoogdieren" en heeft er toch echt niemand wettelijk kunnen bepalen dat wij boven de diverse andere dierensoorten staan.
Ook de vlieger van "recht van de sterkste" gaat hier niet op, want in een 1 op 1 confrontatie zal ieder mens het afleggen tegen een gezonde wolf.
Dat de mens daarom maar een geweer ter hand neemt en besluit om andere dieren af te schieten is ook gewoon van de zotte, want daar valt gewoon niet tegen te beschermen. De eerste wolf die namelijk ook een geweer gebruikt moet nog gespot worden.

De mens vist oceanen leeg omdat de vis zo lekker is, de mens besluit om bepaalde haaien soorten uit te roeien omdat ze mensen aanvallen (naar mijn weten is de mens een landdier en heeft dus niks te zoeken in het water), de mens vernield koraalriffen omdat we zo graag een stukje meenemen van vakantie en de mens staat er dus voor open om de wolf bij voorbaat maar af te knallen, terwijl we deze zelf hebben verjaagd.
Laten we nou gewoon eerst eens de natuur een kans geven zich te herstellen en met trots te zien hoe de wolf zich hier eventueel weer zou vestigen.
Wij hebben (ondanks dat we vaak denken van wel) nou eenmaal niet het enige bestaansrecht.




woensdag 10 juli 2013

Aardbeien van Klaas

Bij het zien en/of eten van een aardbei dwalen mijn gedachten nog wel eens af naar Klaas en Margret Musman.
In de tijd dat wij nog in Hoogkarspel woonden en mijn vader voor de aardbeien die gebruikt werden in de bakkerij naar Klaas ging, heb ik nog een blauwe maandag aardbeien geplukt bij Klaas & Margret op het landje achter hun woning.
Het plukken van aardbeien betreft geen hoogstaand werk, want de plantjes zijn zo laag dat dit geknield kan worden afgedaan.

Voor ons jongeren was het werken bij Klaas goed voor een extra zakcent, de nodige humor onderling en het verkrijgen van zere knieën na een dagje kruipen.
aardbeien zijn van zich zelf lekker fruit en met een laagje suiker ook goed te doen, dus kwam het wel voor dat er een zakje suiker werd meegenomen om hierin af en toe een vers geplukte aardbei te dopen.

Ook was het meenemen van eigen boterhammen geen overbodige luxe, want als het aan Klaas lag plukte, at en droomde je alleen nog maar over zijn aardbeien.
Als het weertje namelijk mee zat dan hielden we rust buitenshuis rond een geïmproviseerde eettafel (u raad het al, gemaakt van aardbeien kistjes) welke door de in grote getale aanwezige bakjes aardbeien amper tot geen ruimte bood aan je broodtrommel.
Klaas zelf zei nooit veel, maar tijdens de pauze wel steevast iets in de zin van "hier, neem lekker een aardbei".
Hij bedoelde het natuurlijk goed, maar het laatste waar je wel behoefte aan had was een verse aardbei.

Via Facebook bereikte mij deze week tragisch nieuws, want Klaas is niet meer. De hemel is een fruitig man rijker.

Dank je wel Klaas, rust zacht.