dinsdag 28 augustus 2012

Sluitspier Talent


Enige tijd geleden een bezoekje gebracht aan de opnames van #DBSSW in Bitterzoet en enkel omdat het mij wel een grappig uitje leek o.b.v. aanbieding van de VARA.
Nu krijg ik over het algemeen al spontaan een verkrampte sluitspier wanneer ik het smoelwerk zie van Giel Beelen en als die ook nog gaat presenteren wordt 't er niet beter op.

Ook begreep ik weer voor de volle 100% waarom ik bijna nooit naar een optreden ga van een zogenaamd goede Nederlandse artiest. Natuurlijk zitten er wel juweeltjes verscholen in de Vaderlandse muziekwereld, maar die ontdekken zichzelf of worden door een andere grote artiest ontdekt en niet door een op aandacht geilende radio DJ.
Ik ben er voor 99,9% van overtuigd dat die Beelen zijn eigen programma's opneemt, bij thuiskomt het gelijk terugkijkt en luisterd en dan even lekker aan zichzelf gaat zitten. Echt FUCKING geil Giel (Tja, je vader had bij aangifte na je geboorte de middelste letters per ongeluk verwisseld).

Leuk programma hoor dat #DBSSW maar als daar nou een topper tussenzit dan houd dat toch echt in dat de Nederlandse muziekwereld gedoomd is te mislukken.
Natuurlijk mogen ze straks weer opdraven bij De Wereld Draait Door (oftewel DWDD), in de tent op Pinkpop (of in het meest ergste geval op het hoofdpodium vlak voor afsluiters Trijntje Oosterhuis & Alain Clark) en aan het einde van 't festival seizoen nog even met zijn allen op Lowlands.

Alles wat tot nu toe in Nederland is doorgebroken via onzinnige talentenshows is sinds die tijd in stand gehouden via vriendjespolitiek en niet op basis van daadwerkelijk talent. Je mag komen opdagen in allemaal programma's, krijgt desnoods je eigen reis, mode of kookprogramma en in het ergste geval wordt je een bekende Nederlandse TV-Makelaar. Ooh dat wisten jullie nog niet, maar als ik zo de Nederlandse TV mag geloven hebben alle zogenaamde artiesten & wannabe BN'rs tegenwoordig verstand van onroerend goed en gaan ze jou na een bescheiden hitje op Sterren.nl of Tros Muziekfeest op het plein wel even vertellen hoe je dat huisje kan verkopen terwijl er al 5 jaar een Te Koop bord in de tuin staat zonder ook maar 1 kijker.

Rock 'n Roll is Dead? Nou in Nederland scheelt het niet veel meer.
Een Groet,
Ruud

maandag 27 augustus 2012

De UitZUIGmarkt

Afgelopen vrijdag begon de Uitmarkt en hiermee werd gelijk het nieuwe culturele seizoen geopend 2012 - 2013.
De culturele sector heeft het moeilijk en te lijden vanwege de vele bezuinigingen in het land en dat is natuurlijk geen goed nieuws voor de wereld van muziek, toneel, opera, cabaret, etc. want die moeten het nu veelal met een zeer kleine subsidie doen en in sommige gevallen is er helemaal geen sprake meer van enige subsidie.
Hierdoor zijn diverse culturele genootschappen ten dode opgeschreven en om enigszins het hoofd toch nog boven water te houden wordt er regelmatig een beroep gedaan op de trouwe cultuurfanaat d.m.v. collectes tijdens optredens en/of evenementen.

Als ik dan ook ergens aan het genieten ben wil ik best een kleine duit in het zakje doen, hopende dat ik er zo mede voor zorg dat ik het jaar er op ook weer kan genieten van een optreden.
Zondag 26-08-12 besloten mijn vriendin en ik om even een kijkje te gaan nemen op het Museumplein alwaar er diverse optredens & workshops plaatsvonden ten tijde van de Uitmarkt.
Ondanks de vele regenbuien was het er toch redelijk druk en gezellig en besloten wij in alle gezelligheid een kijkje te nemen bij de diverse tenten op het plein.

Als je dan zo even aan het rondwandelen ben krijg je na een tijdje wel een keer trek & dorst en dus begaven wij ons richting de daarvoor bestemde tenten/wagens en schrokken ons eerlijk gezegd de kolere, want een simpele zak friet met een klodder mayonaise kostte niet minder dan €3,50.
Op zo'n moment verdwijnt de eerder verkregen trek net zo snel als die was op komen zetten en dus keken we wat er eventueel nog wel betaalbaar zou zijn.
Een minuut later waren wij weer redelijk van de schrik bekomen en liepen wij richting een andere eetgelegenheid op het plein en geloof het of niet, maar als mijn vriendin niet tijdig mijn broek had vastgepakt was deze tot onder mijn schoenzolen gezakt inclusief boxershort.
Ja als je echt dacht dat het na zo'n belachelijke prijs voor een frietje niet erger kon dan kwam je dus mooi bedrogen uit, want daar hing toch echt een bordje met de tekst "Turkse Pizza voor €6,-".

Na een paar keer met de ogen te hebben geknipperd en diep adem te hebben gehaald keek in nogmaals en realiseerde mij dat ik het toch echt goed gelezen had, waarop ik alle moed verzamelde en op onderzoek uitging, want hier moest wel iets heel speciaals aan de hand zijn.
Wonende in A'dam West ben ik namelijk best wel wat Turkse Pizza's gewend en is er ook hier wel sprake van een prijsverschil, maar dat varieerd dan wel van €0,50 tot hooguit €1,00 en meer dan gemiddeld €1,50 betaal je hier dan ook niet voor Turkse Pizza.
Maar goed je wilt ze een kans geven en het is per slot van rekening de Uitmarkt dus hier moest iets cultureels aan de hand zijn. Ik gokte zelf op de grootste Turkse Pizza ter wereld, of een pizza gemaakt door de grootste Turk ter wereld of in het uiterste geval dat je bij aankoop van deze dure pizza een geheel verzorgde All Inclusive reis naar een mooi Turks 4-sterren hotel zou krijgen.

Helaas niets was minder waar en het betrof hier simpelweg een doodnormale Turkse Pizza bereid door het zoveelste studentje die al dan niet vrijwillig aan het werk was tijdens de Uitmarkt en ik weet ook zeker dat het nog zo'n 1e jaars was die niet eens weet waar Turkije ligt, laat staan hoe een Turk er uit ziet in het echt.

Ja de wereld zit in zwaar financieel vaarwater, we moeten allemaal bezuinigen en oh oh oh wat heeft de culturele sector het zwaar, maar om dan simpelweg Junkfood voor Wall Street prijzen te gaan aanbieden is pas de echte doodsteek voor de culturele sector.
Harstikke leuk hoor dat de optredens tijdens de Uitmarkt verders gratis waren, maar gooi SVP snel die idiote consumptieprijzen omlaag en vraag gewoon €1,- bij de ingang van een optreden.
Op die manier heb ik nog het gevoel iets te doen aan de instandhouding van ons cultureel erfgoed en niet het idee dat het meeste geld in de zakken van Friet van Piet verdwijnt.

Een groet,
Ruud

donderdag 2 augustus 2012

De Bronzen Cultuur


Naar buiten kijkende vraag ik mij af of het weer deze zomer gewoon geen afspiegeling is van de sportieve resultaten die Nederland behaald? Het begon een aantal maanden geleden met het ooh zo mooie EK in Polen & Ukraine alwaar onze Nederlandse Leeuwen (al was er meer sprake van een stelletje jankende katjes) wel even voetballes zouden geven aan Europa.

Vervolgens verplaatste sportbeminnend Nederlands zijn blik naar het Franse landschap om eens te kijken of er nog Nederlands succes mogelijk was op de fiets, maar helaas vielen de meeste letterlijk om.

Momenteel is de hoop gevestigd op de Olympische Spelen te Londen, want met een aantal atleten van wereldklasse moet er toch nog een goed einde aan de sportzomer te breien vallen.
Het valt helaas nog niet mee en luisterend naar diverse sporters en analisten hebben we er straks naast de 6jes cultuur in het onderwijs ook de Bronzen cultuur bij in de sport, want het lijkt wel of we daar genoegen mee gaan nemen.

Zal ik het beter doen op de mat, aan de ringen, in het zwembad, op de fiets, in de boot, tijdens het schermen of op de surfplank? Nee, ga er maar vanuit dat zij beter zijn en resultaten behalen die ik (eigenaar van een aantal denksportboekjes en wat sportkleding) nimmer zal bereiken.
Punt is natuurlijk wel dat zij er voor betaald (gesponsord) worden en vaak met veel bravoure richting een toernooi afreizen waar het dan regelmatig niet waar wordt gemaakt.

Natuurlijk is het een gegeven dat niet iedereen kan winnen en dus hoort verliezen erbij, maar ook op dat punt verdienen veel Nederlandse sporters geen ovatie. Verliezen ze een keer dan is het bijna nooit de kracht van de tegenstander(s), maar er is altijd een excuus qua griepje, zere knie, verkeerd materiaal of de sex was verkeerd gegaan.
Het is dus Brons wat de klok lijkt te slaan in de Nederlandse sport cultuur en het kan bijna niet anders dat dit voorkomt vanuit de instelling die onderwijs, politiek Den Haag en coaches afgeven, want er is toch niks mis met een eervolle vermelding terwijl met iets meer inspanning en karakter ook goud mogelijk is.

Al eerder heb ik eens opgemerkt dat het toch te idioot voor woorden is dat er vanuit alle uithoeken in de wereld mensen naar Nederland komen om te fietsen en wij (Hulde aan Marianne Vos die het wel waar maakt) er geen ene moer van bakken op de fiets.
Als er in Nederland 1 zonnestraal te zien is trekken we er massaal op uit om te gaan varen en met veel dagen wind hebben we toch een prachtig klimaat om naar de wereldtop te roeien, maar ook hierin falen we al jaar na jaar (heb het hier dus niet over zeilen & surfen).

Veel sporters klagen ook over aandacht voor hun sport en dat er te weinig geld beschikbaar gesteld wordt vanuit het rijk, maar als je als sporter weet dat je voor een gouden plak simpelweg zo'n €30.000 kan opstrijken dan ga je gewoon over lijken, is niemand je beste vriend en vecht je tot bloedens toe om die 1e en hoogste plek op het podium te behalen.

Er werd voorafgaand aan de Spelen het nodige geschreven en gezegd over de keuze om Dorian van Rijsselberghe de vlag te laten dragen tijdens de ceremonie, maar tot nu toe is het wel een terechte keuze want voorlopig steekt onze Nationale windsurf trots met kop en schouders (en zeil) boven de concurrentie uit.
Kijkende naar het resterende programma valt er nog genoeg te behalen en dan doel ik op goud, dus laten we hopen dat Brons naar het verleden wordt verdrongen en er weer een gouden tijd gaat aanbreken die ook motiverend zal moeten werken voor nieuwe generaties Olympische atleten en sporters in het algemeen.

Het kan namelijk toch niet zo zijn dat er straks allemaal Bronzen sporters aan de slag gaan bij sponsor Randstad om dan mensen aan werk te helpen met een 6jes mentaliteit.
Vandaag is het de dag van de waarheid voor Judoka Grol (reeds makkelijk door naar de volgende ronde, mooi man) & Zwemster Ranomi Kromowidjojo en bij deze wens ik jullie heel veel mentaliteit, kracht en succes toe. Laat je tanden zien, straal met een Gouden gloed in de ogen en vreet je tegenstander op, want zoals de Generaal ooit zei "voetbal is oorlog" geldt dit natuurlijk voor sport in het algemeen. De vrede teken je dan maar weer op het podium met goud om de nek.

Een Groet,
Ruud