maandag 27 augustus 2012

De UitZUIGmarkt

Afgelopen vrijdag begon de Uitmarkt en hiermee werd gelijk het nieuwe culturele seizoen geopend 2012 - 2013.
De culturele sector heeft het moeilijk en te lijden vanwege de vele bezuinigingen in het land en dat is natuurlijk geen goed nieuws voor de wereld van muziek, toneel, opera, cabaret, etc. want die moeten het nu veelal met een zeer kleine subsidie doen en in sommige gevallen is er helemaal geen sprake meer van enige subsidie.
Hierdoor zijn diverse culturele genootschappen ten dode opgeschreven en om enigszins het hoofd toch nog boven water te houden wordt er regelmatig een beroep gedaan op de trouwe cultuurfanaat d.m.v. collectes tijdens optredens en/of evenementen.

Als ik dan ook ergens aan het genieten ben wil ik best een kleine duit in het zakje doen, hopende dat ik er zo mede voor zorg dat ik het jaar er op ook weer kan genieten van een optreden.
Zondag 26-08-12 besloten mijn vriendin en ik om even een kijkje te gaan nemen op het Museumplein alwaar er diverse optredens & workshops plaatsvonden ten tijde van de Uitmarkt.
Ondanks de vele regenbuien was het er toch redelijk druk en gezellig en besloten wij in alle gezelligheid een kijkje te nemen bij de diverse tenten op het plein.

Als je dan zo even aan het rondwandelen ben krijg je na een tijdje wel een keer trek & dorst en dus begaven wij ons richting de daarvoor bestemde tenten/wagens en schrokken ons eerlijk gezegd de kolere, want een simpele zak friet met een klodder mayonaise kostte niet minder dan €3,50.
Op zo'n moment verdwijnt de eerder verkregen trek net zo snel als die was op komen zetten en dus keken we wat er eventueel nog wel betaalbaar zou zijn.
Een minuut later waren wij weer redelijk van de schrik bekomen en liepen wij richting een andere eetgelegenheid op het plein en geloof het of niet, maar als mijn vriendin niet tijdig mijn broek had vastgepakt was deze tot onder mijn schoenzolen gezakt inclusief boxershort.
Ja als je echt dacht dat het na zo'n belachelijke prijs voor een frietje niet erger kon dan kwam je dus mooi bedrogen uit, want daar hing toch echt een bordje met de tekst "Turkse Pizza voor €6,-".

Na een paar keer met de ogen te hebben geknipperd en diep adem te hebben gehaald keek in nogmaals en realiseerde mij dat ik het toch echt goed gelezen had, waarop ik alle moed verzamelde en op onderzoek uitging, want hier moest wel iets heel speciaals aan de hand zijn.
Wonende in A'dam West ben ik namelijk best wel wat Turkse Pizza's gewend en is er ook hier wel sprake van een prijsverschil, maar dat varieerd dan wel van €0,50 tot hooguit €1,00 en meer dan gemiddeld €1,50 betaal je hier dan ook niet voor Turkse Pizza.
Maar goed je wilt ze een kans geven en het is per slot van rekening de Uitmarkt dus hier moest iets cultureels aan de hand zijn. Ik gokte zelf op de grootste Turkse Pizza ter wereld, of een pizza gemaakt door de grootste Turk ter wereld of in het uiterste geval dat je bij aankoop van deze dure pizza een geheel verzorgde All Inclusive reis naar een mooi Turks 4-sterren hotel zou krijgen.

Helaas niets was minder waar en het betrof hier simpelweg een doodnormale Turkse Pizza bereid door het zoveelste studentje die al dan niet vrijwillig aan het werk was tijdens de Uitmarkt en ik weet ook zeker dat het nog zo'n 1e jaars was die niet eens weet waar Turkije ligt, laat staan hoe een Turk er uit ziet in het echt.

Ja de wereld zit in zwaar financieel vaarwater, we moeten allemaal bezuinigen en oh oh oh wat heeft de culturele sector het zwaar, maar om dan simpelweg Junkfood voor Wall Street prijzen te gaan aanbieden is pas de echte doodsteek voor de culturele sector.
Harstikke leuk hoor dat de optredens tijdens de Uitmarkt verders gratis waren, maar gooi SVP snel die idiote consumptieprijzen omlaag en vraag gewoon €1,- bij de ingang van een optreden.
Op die manier heb ik nog het gevoel iets te doen aan de instandhouding van ons cultureel erfgoed en niet het idee dat het meeste geld in de zakken van Friet van Piet verdwijnt.

Een groet,
Ruud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten