maandag 30 november 2015

Kleur bekennen.

Beste Humberto,

Gisteren (30-11-2015) had je Roger Williams te gast in je programma RTL Late Night en hij kwam o.a. praten over zijn documentaire Blackface.
Ik heb niet het hele gesprek gezien/gevolgd, maar voldoende om mij op een bepaalde manier wel het gevoel te geven als een soort van racist te worden weggezet.

Ik ben een blanke man van bijna 39 jaar oud en geboren & getogen in Nederland. Ik groeide op in een dorp in West-Friesland genaamd Hoogkarspel en heb daar als kind altijd met veel plezier het Sinterklaasfeest gevierd en beleeft.
Vooral de beleving was groot en mooi, omdat Sinterklaas net als zijn Pieten een vriend waren en zijn voor ieder kind op de aarde. Alle kinderen zijn namelijk gelijk, of ze nu wit, geel, bruin, zwart, paars, blauw of groen zijn, allemaal zijn ze gelijk en verdienen ze de liefdevolle aandacht van Sinterklaas en zijn Pietermannen.

Voor mij had en heeft het Sinterklaasfeest geen enkele associatie met racisme, want ik zag de Piet (oftewel Zwarte Piet) niet als een donker, gekleurd, zwart persoon als in huidskleur, maar puur als iemand donker was van de roet.
Wij leerden ook dat ze uit Spanje kwamen, waar de zon schijnt en dus zorgt voor de nodige verandering van kleur. Piet was en is in mijn beleving dan ook geen persoon van donkere komaf.
Als ik mij niet vergis heb ik 2 x in mijn leven voor Piet gespeeld en ook toen had ik niet het idee om als neger, Surinamer (man wist bij wijze van spreken geen eens waar Suriname lag), Afrikaan of donker persoon te acteren. Ik was gewoon smerig door het neerdalen door de vele schoorstenen.

Wat er nu dus gebeurd is de rollen soort van omdraaien, want waar de 'Nederlander' zou discrimineren, wordt deze juist gediscrimineerd door ze veelal weg te zetten als racist of i.i.g. als niet ruimdenkende mens.
Ik ben er namelijk van overtuigd dat heel veel 'blanke' Nederlanders absoluut inzien dat de Zwarte Piet niet de meest favoriete persoon is voor mensen met een donkere huidskleur en dat het verre van leuk en vriendelijk is wanneer je als donkere medemens wordt uitgemaakt voor Zwarte Piet of wanneer anderen je benaderen met zo'n dom klinkende donkere stem.

Het lijkt nu wel zo dat een ieder die toch Sinterklaas viert met zijn kroost als racist wordt gezien door een deel van de 'donkere' bevolking. (heb trouwens een hekel aan termen als zwart, donkere, etc.),
Vergeet namelijk niet dat we in de Nederlandse cultuur zijn opgegroeid met het Sinterklaas gebeuren zonder enige associatie met racisme.
Ik had volgens mij in mijn kindertijd geen 'donkere' klasgenootjes of medescholieren, maar wel dorpsgenoten, waarvan ik door de huidskleur wist dat ze niet van die 'bleekscheten' als ouders hadden net als ik. Deed me verder niks, want ik zie mensen als mensen.

Er is volgens mij dus vrij veel aversie ontstaan onder de 'blanke' bevolking, omdat we bijna vanuit het niets worden geconfronteerd met veroordelingen als racisme en/of bekrompen bevolking.
Dat er een discussie gaande is over het wel of niet beleven van Sinterklaas als een racistisch gebeuren vind ik absoluut prima, want er moet altijd ruimte zijn en blijven voor de stem van ieder mens, maar dat een stel idioten, verkleed als Black Panther, een kinderfeest verstoren gaat er bij mij niet in.
Dat een persoon als Quinsy Gario alleen maar wenst te schreeuwen, maar luisteren naar een ander zijn of haar argumenten ho maar, is voor mij ook onacceptabel.
Dat er aandacht aan wordt besteed in jouw programma op een later tijdstip of ergens binnen 4 muren door volwassenen is ook prima, maar hou de kinderen er buiten. Openlijk actie voering op straat tijdens feestelijke intochten zal namelijk net zo confronterend zijn voor de kinderen als dat het vroeger voor jou en andere kinderen was met een donkere huidskleur. Zoiets schiet natuurlijk niet op en zal ook zeker niet zorgen voor verandering, eerder voor meer tegenstand.

Natuurlijk zullen we altijd te maken krijgen met de Henk & Ingrid aan de 'blanke' kant en 'Judesca & Rajesh' aan de 'donkere' kant, maar ach hersenloos volk zal er altijd blijven en ergens moeten we maar gewoon medelijden met ze hebben. Bij een andere opvoeding, waren ze mogelijk wel voor rede vatbaar geweest. Een mens kiest zijn eigen nest niet en het is niet altijd makkelijk een ander nest te vinden.

Wat mij betreft zien we alleen nog maar Pieten met een paar vegen van roet op het gezicht, ontstaan door het glijden door schoorstenen en spreken we gewoon van Piet, maar moeten we dit wel even de tijd geven om in te burgeren.
De Pieten spreken dan ook gewoon Nederlands en niet met een of ander maf accent.
De decembermaand heeft al zoveel donkere dagen & nachten, dat ik toch graag zoveel mogelijk lichtpunten wil zien.

Om met de woorden van Dominee Martin Luther King te eindigen 'I have a dream', Maar soms kan het wel even duren voor een droom uitkomt en laten beide partijen daar hard aan werken, maar wel met het besef dat het tijd nodig heeft.

Groet,

Ruud Besseling