maandag 4 november 2013

Beste Frank, je excuses zijn niet goed genoeg.

Als we de laatste tijd de spelers en coach van Ajax mogen geloven zijn zij iedere wedstrijd de betere partij, creëeren zij ruimschoots kansen, maar is het vooral een kwestie van geluk dat ontbreekt in de afronding.

Frank de Boer gaf ook aan dat de supporters misschien wel te verwend zijn en ze gewoon nog even geduld moeten opbrengen, daar dit Ajax nog in een opbouwende fase verkeerd en het allemaal straks wel goed komt.

Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in, want zo’n beetje iedere wedstrijd zijn ze achterin aan het opbouwen, maar veel verder dan de middenlijn komen ze niet. Halen ze wel een keer de zestien, dan staan daar 11 spelers van de tegenstander op een kluitje te verdedigen en daar is dit Ajax ook niet tegen bestand.

Afspelen van de bal naar elkaar is ook regelmatig een probleem, want de bal netjes aannemen en aanvallen lijkt ook wel een probleem voor zo’n beetje elke speler. Komt de bal wel een keer netjes aan dan is het vaak draaien en van afstand proberen de keeper te verschalken, die daar op zijn beurt vaak weinig moeite mee heeft of de bal zelfs hoog over ziet gaan.

Het Ajax van nu is op zich niet een team dat uit vorm is, maar bestaat gewoon uit voornamelijk middelmatige spelers die ‘s avonds achter hun PlayStation dromen van een transfer naar een grote Europese club en dat terwijl ze al moeite hebben om een zeker niveau vast te houden bij hun eigen club.

Dit Ajax is een Ajax dat nou niet zorgt voor blijde gezichten bij de koffie automaat op het werk en dat zo’n beetje week in week uit.

Natuurlijk hebben wij klootjesvolk er geen ene moer verstand van, vind de trainer dat het veelal aan externe factoren ligt en wijt Johan Cruijff het voornamelijk aan een vormcrisis bij o.a. Viktor Fischer.

Als het eigenaardige clubje mensen dat nu de leiding vormt bij Ajax gewoon eens in een eerlijke spiegel zou kijken zouden ze moeten toegeven dat het aankoopbeleid ver onder maat is en dat het vooral kwaliteit is wat er aan de huidige selectie ontbreekt.

Wat trouwens niet alleen bij Ajax gebeurd, maar ook bij veel andere clubs is het wisselbeleid van de trainer, want als je zo’n beetje de gehele eerste helft tegen Vitesse de onderliggende partij bent dan wissel je niet in de 66e minuut, maar gewoon na 30 minuten.

Dat er dan eventueel een teer zieltje word gekrenkt in de selectie is dan maar zo en daar moeten ze maar gewoon mee om leren gaan.

Het spelen van de lange bal is volgens de Boer ook geen optie, want daar is dit het team en zijn het de spelers niet voor, maar als het rond de 90e minuut nog steeds 0-0 staat, dan ros je iedere bal die ook maar te dicht bij je zestienmetergebied komt linea recta naar voor of desnoods het stadion uit.

Dat verdomde balletje breed of terug doe je maar lekker op de training of elders in je vrije tijd, maar op het veld hoort en moet een club als Ajax aanvallen en scoren en niet zoals nu 100% balbezit creëeren op je eigen helft of je keeper na 90 minuten uitroepen tot de speler met het meeste balbezit.

Dit Ajax is een Ajax om je voor te schamen en het lijkt mij niet onverstandig als het hele Cruijff groepje eens goed onder de loep genomen word in de winterstop, want ze zijn er door de jaren heen bij Ajax wel voor minder uitgeschopt.

Het hele groepje word gedekt door Overmars die op zijn beurt ook niet word bekritiseerd door iemand bij de club en aangezien ze allemaal uit de koker van Cruijff komen zal ook hij geen kritische noot plaatsen bij het huidige beleid en systeem.

Dat een jongen als Fischer niet de beste vorm verkeerd ziet zelfs een blinde nog wel en dat ‘t Nederlandse voetbal ver onder maat is mag ook voor eenieder duidelijk zijn, maar met mensen als de Boer, Overmars, Bergkamp en Stam in de gelederen moet het beter kunnen dan dit en zo niet dan is het tijd voor een frisse bezetting.

Over 2 dagen komt Celtic op bezoek en het zal benieuwen wat er gebeurd of de excuses zijn als daar punten worden verspeeld? Het is dan over & sluiten qua Europees voetbal na de winterstop, want Barcelona thuis en Milan uit ga je niet winnen met deze voetbalkleuters.

Een groet,
Ruud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten