woensdag 13 februari 2013

Het geld vliegt! je portemonnee uit

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangekondigt dat passagiers vanaf 01-04-2013 op Europese vluchten gaan betalen voor het meebrengen van ruimbagage en dat er mede vanwege deze nieuwe regel een aangescherpt controlebeleid zal komen op handbagage.
Het valt namelijk in de verwachting dat passagiers meer spullen zullen proberen mee te nemen in hun handbagage en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wanneer je per 01-04-2013 je koffer online bij boeken aanmeld zal hier €15,- voor in rekening worden gebracht en doe je dit voor vertrek op de luchthaven dan geldt er een tarief van €30,- per stuk bagage.
In een reactie heeft KLM aangegeven dat zij puur een volger zijn in het beleid van andere maatschappijen zoals dochtermaatschappij Transavia en SkyTeam partner AirFrance die al langer een extra kosten beleid op het gebied van bagage hanteren.
Ook is het volgens KLM een gegeven dat steeds meer passagiers goedkoper willen reizen qua ticketprijs en dat daarom elders de kosten weer verhaald moeten worden.

Nu mag je mij compleet gek verklaren, maar als je op reis gaat dan is het toch normaal dat je in sommige gevallen een of meerdere stukken bagage met je meebrengt en tevens dat een vervoersorganisatie hiermee rekening dient te houden bij het aanbieden van vervoer van A naar B.
Als je bijvoorbeeld binnen de stad reist dan is het normaal dat je niet je hele hebben en houden met je meeneemt, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat een toerist in bijvoorbeeld Amsterdam door een medewerker van het GVB werd verzocht om extra te betalen voor zijn koffer bij het instappen van bus, tram of metro.

Stel je eens voor dat je voor Valentijnsdag je geliefde wilt verassen met een romantisch diner bij kaarslicht in een leuk restaurant en je bij binnenkomst word medegedeeld dat er een a la carte menu wordt geserveerd en je daarvoor wel extra €10,- dient te betalen bovenop de standaard menuprijs en dat dit eventueel ook €5,- had kunnen wezen, wanneer je dit bij het online reserveren kenbaar had gemaakt.
Een ander iets is dat je gezellig een dagje wilt gaan zwemmen in het lokale zwembad en dat je online dient aan te geven of je een handdoek meebrengt welke je dan voor €2,50 kan aanmelden of bij aankomst voor een tarief van €5,- mee naar binnen kan nemen.

Elk jaar komen er weer belachelijke regels en voorwaarden bij in de luchtvaart en ondanks dat veel van de maatschappijen zielig in een hoekje tranen met tuiten huilen omdat ze het zo zwaar hebben is het toch elke keer weer de reiziger die daadwerkelijk de dupe is.
Misschien word het de hoogste tijd dat we massaal gaan teruggrijpen naar vroeger tijden en gezellig weer gaan camperen a vakantie vieren op locaties die makkelijk per trein, auto, fiets te bereiken zijn, want van al die achterlijke regeltjes in de luchtvaart krijg je spontaan last van opvliegers!

Een groet,
Ruud

Geen opmerkingen:

Een reactie posten