vrijdag 27 januari 2017

Vondelpark barbeknoeiers

Aan alle Vondelpark barbeknoeiers,

Er is iets aan de hand met ons park. Hoe komt het toch dat we als stad zo bezig zijn met het milieu, maar sommige parkbezoekers zich zo armzalig gedragen. Bezoekers die in toenemende mate de troep in ons park aan het veroorzaken zijn. Die bereid zijn om alles waar de mensen van de stadsreiniging zo hard voor gewerkt hebben vuil te maken. Dat laten we toch niet gebeuren.

Verreweg de meesten van ons zijn van goede wil. De schone en milieubewuste meerderheid. We hebben het beste met ons park voor. We werken hard, houden het schoon en vinden het Vondelpark best een gaaf park. Maar we maken ons wel grote zorgen over hoe we met het Vondelpark omgaan. Soms lijkt het wel alsof niemand meer normaal kan BBQ 'n.

U herkent het vast wel. Mensen die zich steeds asocialer lijken te gedragen. In het verkeer, in het openbaar vervoer, op straat en vooral in het Vondelpark. Die van mening zijn dat ze altijd maar overal de BBQ mogen aansteken. Die afval in het park achterlaten. Die controleurs bespugen. Of die in groepjes rondhangen en mensen treiteren, bedreigen of zelfs mishandelen. Niet normaal.

We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen ons Vondelpark misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons park zijn gekomen om te zonnen, eten en drinken. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Het zijn homo’s, Hetero’s,  vrouwen in korte rokjes, of gewone parkbezoekers. Ik begrijp heel goed dat er Amsterdammers zijn die denken: als je ons park zo fundamenteel verneukt, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of blijf weg uit het Vondelpark en BBQ lekker thuis.

Dit gedrag mogen we nooit normaal vinden in ons Park. De oplossing is niet om dan maar groepen mensen over één kam te scheren, uit te schelden of hele groepen simpelweg het Vondelpark uit te zetten. Zo bouwen we toch geen BBQ-samenleving met elkaar? De oplossing is vooral een mentaliteits- & milieukwestie. We zullen glashelder moeten blijven maken wat normaal is en wat niet normaal is in dit park. We zullen onze Vondelpark actief moeten verdedigen als zij het niet schoon achterlaten.

In het Vondelpark is het namelijk normaal dat je elkaar een handje helpt en schoon achterlaat. Het is normaal dat je van controleurs afblijft. Dat je milieuregels respecteert en mensen niet sart met jou afval. Het is normaal dat je lege flessen weggooit of inlevert voor statiegeld en het beste van het park probeert te maken. Elkaar gewoon even helpen als je BBQ buren wat meer afval hebben dus de helpende hand uitsteken naar een ander met zware vuilniszakken. Het is normaal dat je je inzet en niet wegloopt voor die troep. Dat je fatsoenlijk met elkaar geniet van de BBQ . In plaats van troep te creëren enkel omdat je te dronken, moe of gehaast bent om het op te ruimen.

De komende tijd is bepalend voor de koers van ons Vondelpark. Er ligt slechts één vraag voor: wat voor park willen wij zien?

Laten we ervoor strijden dat we ons thuis blijven voelen in ons mooie park. Laten we duidelijk blijven maken wat hier normaal is en wat niet. Ik weet zeker dat we dit voor elkaar gaan krijgen. Dat we alles wat we met elkaar aan afval veroorzaakt hebben samen ook samen weer opruimen. U, ik, wij allemaal. Laten we samenwerken om het Vondelpark nóg schoner te houden. Want echt, we hebben een ontzettend gaaf park. Ik zou nergens zo’n troep willen achterlaten. U wel?

Groet,
Ruud Besseling

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten