zondag 11 november 2012

Met de borst naar voren

Achteraf bleek het een broodje Aap te zijn, maar daar denk je toch niet bij na als het over de kip gaat.
Ach wat wil je ook als de keurslager met zijn beste glimlach je een mooi verhaal verteld en zijn vrouw met van die mooie, eerlijke blauwe kijkers ernaast staat te genieten. Ja ik ging helemaal in het verhaal op alvorens ik overging tot aanschaf van een paar heerlijke kippenborsten.

Die doordeweekse dag kreeg ik na het betreden van de slagerij een krukje aangeboden, een kopje koffie erbij en luisterde aandachtig naar het verhaal van mijn vaste keurslager.
Ooit in een dorpje genaamd Barneveld was het allemaal begonnen voor de Kip, want daar kwam zij ter wereld in een liefdevol gezin bestaande uit 2 lieve zusjes kippen, broertje haan (die ze spottend altijd de Cock "ja met C.O.C.K) noemden, moeder Kip en vader Haan die waar hij ook kwam altijd de voorste was.
Nee hier was geen sprake van een kippig gezin, of een sfeer die zo gespannen was dat je de hele dag het gevoel had dat je op eieren liep.

Kip was gelukkig daar ik het Gelderlandse dorp en genoot van alles en iedereen om haar heen. Ze had veel vriendinnetjes met wie ze veel tijd doorbracht, speelde in het groene weidse landschap en aan het einde van de dag vermoeid, maar voldaan richting hok ging om weer op stok te gaan.
In het weekend genoot ze regelmatig van een glaasje advokaat in stamhok "Haantje de Voorste" en op zondagmiddag speelden ze in de veilig door kippengaas omringde kippenren.

Toen Kip oud genoeg was werd het tijd om het hok te verlaten en het weidse land in te trekken om elders neer te ploffen en ervaringen op te doen.
Kip zag er voor een kip goed uit, met haar slanke poten, ronde dijen en mooie volle kippenborst en ook haar productiviteit qua mooie eieren was zeker om over naar "hok" te schrijven.
Kip had een mooi leven achter de rug en daar ze zeker niet kippig was wist ze dat het kippenleven niet oneindig zou zijn, want dat had ze wel vernomen door al het getokkel om haar heen.
Het was geen droevig vooruizicht, want Kip had echt geleefd, heerlijk kippenzaad gegeten overal waar ze kwam menig haantje zijn hanekam doen verkleuren.

Mijn Keurslager zweeg voor een moment en je voelde een golf van respect en liefde voor Kip door de winkel gaan.
Ja, Kip was rustig heengegaan om na wat liefdevolle behandelingen bij mijn keurslager in de vitrine te belanden.
Mevrouw Keurslager stopte zorgzaam de kippenborsten in een prachtig, schone slagerszak waar Kip trots op zou zijn geweest en overhandigde deze aan mij. Het kan voorbeelding zijn geweest, maar ik zou zweren dat ze bij het overhandigen zeer galant en liefdevol even contact zocht met mijn hand.
Ik pikte vlug en gelukkig ongezien een opkomend emotioneel traantje weg, wenste de Keurslager en zijn vrouw een fijne dag en vervolgde mijn weg snel naar huis alwaar ik nog lang aan het levensverhaal van Kip moest denken.

Een Groet,
Ruud

http://www.nujij.nl/algemeen/039-helft-keurslagers-liegt-over-kip-039.19936082.lynkx#axzz2Bu9A3Kg2

Geen opmerkingen:

Een reactie posten