donderdag 1 november 2012

Amsterdamse "Badkuip" gaat nat

Zoiets verzin je toch gewoon niet:

Je gaat voor een periode van ca. 9 jaar dicht i.v.m. verbouwing.
De verbouwing kost vele miljoenen, want het moet er natuurlijk prachtig en high-tech uitzien wil je nog meetellen in de culturele wereld.
Eindelijk dus na 9 jaar open je de deuren weer en nog geen 3 maanden later breng je het nieuws naar buiten dat er ca. 30 man op straat zal komen te staan.

De bezoekers bij het Stedelijk Museum staan nog net niet in rijen die beginnen bij 't Concertgebouw, maar veel scheelt het niet en dus daar kan het (voorlopig) niet aan liggen.
De kosten voor de renovatie zijn uitgekomen op zo'n €127.000.000,- maar daar krijg je dan qua interieur ook wat voor terug in de vorm van luxe kantoorruimte, design meubels en qua vormgeving 's Werelds grootste badkuip.
Als er dus zo'n enorm bedrag beschikbaar is voor een renovatie dan lijkt het mij dat er toch ook duidelijke afspraken zijn gemaakt voor het reilen & zeilen na de opening. Hoeveel man personeel hebben we nodig? Welke CAO gaan we gebruiken en geven we een minimum of maximum? Zullen we als directie niet te hoog gaan zitten met ons salaris en zodoende geld vrij maken voor cultuur?
Blijkbaar is er juist in omgekeerde volgorde vergaderd waarbij enkel gekeken werd naar eigen geluk, zaligheid en bankrekening.

Volgens de directie van het Stedelijk Museum zijn bezuinigingen en een lagere subsidie de reden van de komende ontslagen en dat hadden ze zeker niet in een eerder stadium kunnen voorzien.

'We hebben eerst diepgaand gekeken hoe we onze eigen inkomsten kunnen verbeteren. We zijn tot de conclusie gekomen dat door onze openingstijden flink te verruimen, inclusief de maandagen, we van hogere bezoekersaantallen uit kunnen gaan', aldus Erik Gerritsen, interim-directeur van het Stedelijk Museum. (Bron: AT5.nl).

Als het correct is zal het museum nog een een bedrag van 11,7 miljoen aan subsidie ontvangen en dat is zo'n 1,8 miljoen minder dan verwacht a gepland vanwege de huidige subsidie regels.
Zijn ze dan heel even vergeten dat ze al sinds september open zijn en dat de opening in eerste instantie gepand stond voor december 2012.
We spreken hier dus van een winstmarge van ca. 3 maanden aan openingsgelden, dus gaat die subsidie vlieger echt niet op.
Voor de zoveelste keer zal er wel sprake zijn van te hoge salarissen, te hoge kosten m.b.t. renovatie en zeer waarschijnlijk wat op voorhand gereserveerde bonussen voor de directie.

Waarom moet er altijd maar weer voor idioot hoge kosten gerenoveerd worden en kan een museum niet gewoon gevestigd worden in een gebouw van normaal beton/baksteen?
Best grappig hoor om je gebouw de vorm van een enorme badkuip te geven, maar het heeft geen enkele binding met onze Hoofdstad en ook niet met het verdere Stedelijke karakter. Hadden ze namelijk 't museum wel willen linken aan het huidige beleid in Amsterdam, dan was een zinkend schip als vorm een beter idee geweest.
Maar ja gedane zaken nemen geen keer en straks staan er dus zo'n 30 mensen extra in de al enorm lange rij bij het UWV en niet omdat ze hun werk niet goed deden of omdat er geen werk meer was, maar puur omdat er weer eens met idioot hoge bedragen is gestrooid vanwege een Oh zo nodige renovatie.

Naast de ontslagen neemt het Stedelijk ook andere maatregelen. Het programma wordt beperkt tot vier tot zes grote tentoonstellingen per jaar, aangevuld met kleinere presentaties. Grote internationale tentoonstellingen zijn alleen mogelijk als er aanvullende fondsen voor gevonden worden. Ook is er minder budget beschikbaar voor aankopen. (Bron: AT5.nl).

Dat laatste is dan ook weer zoiets belachelijks, want wereldwijd gaat het niet goed met de culturele sector, dus waarom praten over aankopen en niet gewoon lenen. Steek de koppen eens nuttig bij elkaar en los de problemen gezamelijk op. Hiervoor dan geen dure lunches, zakenreizen of diners in sterren restaurants maar gewoon een plan uitwerken achter de PC en dit delen met musea wereldwijd.
Stop ook eens met belachelijk hoge salarissen, verdeel de kosten & verdiensten meer en hou zodoende geld over.
De oplossing is dichterbij dan menig mens denkt en het enige wat het vaak kost is iets meer water bij de wijn.

Een groet,
Ruud



Geen opmerkingen:

Een reactie posten