woensdag 24 oktober 2012

Even een belletje plegen

Op de radio hoorde ik een spotje tegen bellen in de auto. Terecht word er gemeld dat wanneer je belt tijdens het rijden de aandacht niet of minder is voor de situatie op de weg. Tot zover dus prima spotje, behalve dat er wordt afgesloten met de woorden;"dus bel niet of houd het kort". Huuhhh? Houd het kort? Dus liever zien we je niet bellen achter het stuur, maar zowel houd het dan kort.

Nu vraag ik me af wat gezien wordt als een "kort" gesprek en is er ook een toegestaan maximum aan belminuten? Voor iemand die nooit belt is 30 seconden al lang, maar voor de gemiddelde telefoonverslaafde is een half uur al peanuts.
Stelt U zich voor dat U al rijdende naar plaats van bestemming gebeld wordt in de auto en 't gesprek accepteerd door op te nemen of zelf besluit om iemand te bellen.
Op dit moment verliest U dus een bepaald percentage aan concentratie & aandacht op de weg voor U en is de kans op een ongeval per direct aanzienlijk groter geworden.

Het gesprek gaat vervolgens over de 1 minuut gesprekstijd en dus heeft U bij een snelheid van 120km per uur over een afstand van 2 km minder aandacht gehad voor Uw medeweggebruikers.
We hebben het dan over een situatie op de snelweg, maar bij bijvoorbeeld een snelheid van 50 km in de bebouwde kom spreken we over een afstand van ruim 800 meter, waarin er veel kan misgaan door onnodig gebel achter het stuur.

Voor U kan er geremd worden, vanuit het niets kan er een (wild) dier oversteken, een spelend kind rent achter zijn/haar bal aan, het licht springt op rood of de brug is zojuist opengegaan.
Het zijn maar enkele voorbeelden, maar dan wel van die aard, dat ze verstrekkende en mogelijk fatale gevolgen kunnen hebben.
Als bellende automobilist komt U er met een paar schrammen, blauwe plekken of ander licht letsel vanaf en op de vraag van de toegesnelde agent hoe dit kon gebeuren antwoord U dan netjes & terecht;"Ik was aan het bellen, maar heb het wel kort gehouden en dat is prima volgens het spotje op de radio".

Bellen terwijl men rijd hoort gewoon niet, dus misschien wel verstandig om het spotje aan te passen en de zin van "zowel, houd het dan kort" te verwijderen uit de tekst.
Zit je in de auto zonder de beschikking over handsfree en je word gebeld dan ga parkeer je de auto waar dat kan en is toegestaan.
Zo simpel is het namelijk om een ongeluk te voorkomen en niet achter te blijven met de gedachte dat hij/zij nog zou leven als jij dat telefoontje niet had beantwoord of gepleegd.

Een groet,
Ruud





Geen opmerkingen:

Een reactie posten