dinsdag 14 januari 2014

De Alcohol-Stassi

Onlangs kreeg het schenken van een wijntje aan een 17-jarige in 't café van Henk Westbroek "Stairway to Heaven" in Utrecht een extra prijskaartje van €1300,-.
Volgens de nieuwe richtlijnen was het café de fout in gegaan, want aan jongeren onder de 18 jaar mag geen alcohol meer worden geschonken.
Natuurlijk zijn regels gemaakt om na te leven, maar dit is gewoon van de zotte en tekent Nederland als belachelijk land van de achterlijke regeltjes.

Ik vraag mij namelijk af of de ouders van de 17-jarige op de hoogte waren van zijn/haar "bijbaantje", want zijn zij dan niet diegene die hier de fout in zijn gegaan.
Het moet de ouders namelijk nu duidelijk zijn dat hun minderjarige kind niks in de HORECA te zoeken heeft aangezien daar alcohol geschonken wordt.

Zowel de politiek als de betreffende organisatie die achter dit lok-plan zitten dienen beboet te worden voor het aanzetten tot gebruik van alcohol door een minderjarige.
Helemaal natuurlijk wanneer blijkt dat de betreffende lokjongere gedronken heeft van de wijn.
Persoonlijk snap ik best dat alcoholgebruik door jongeren aan banden gelegd word n.a.v. het schrikbarend aantal in coma gezopen jongeren, maar om nou gelijk te strooien met dit soort idioot hoge boetes is gewoon van de zotte.

Misschien dat een café als Stairway to Heaven met een centrale ligging in Utrecht en hoge bezoekers aantallen deze boete nog redelijk kan ophoesten, maar stel dat jij een leuk, gezellig en klein kroegje ergens buiten de stad runt.
Je hebt er al je geld in gestopt, netjes aangekleed en leuk & vriendelijk personeel achter de bar staan, wanneer er zo'n "lokjongere" binnenkomt en een drankje besteld.
je kunt er namelijk de donder opzetten dat de betreffende jongere niet van het formaat Roel van Velzen is en het dus niet in een oogopslag duidelijk is dat het hier een minderjarige betreft.
Aan de bar is 't druk en her & der in de kroeg staan of zitten gasten te genieten en dan in alle goedheid ga jij of je personeel de "dure" fout in.
Buiten staat de "Alcohol-Stassi" reeds paraat met bonnenboek en hup daar gaan je duur verdiende centen richting overheid, ja diezelfde overheid die zich geen raad weten met het alcoholgebruik onder jongeren, maar op deze manier straks wel de zoveelste HORECA gelegenheid de strot omdraaien.

Uit persoonlijke ervaring kan ik U melden dat ik met een lengte ruim boven de 1.90m zonder problemen als minderjarige alcohol geschonken kreeg al was dat in een tijd dat er nog geen alcoholverbod bestond voor jongeren onder de 18 jaar.
De verantwoordelijkheid lag bij mijzelf en daar vertrouwden mijn ouders ook op. Ik wist waar mijn grens lag en aan comazuipen deed helemaal niemand.
Het probleem van comazuipende jongeren ligt niet bij de cafe's of disco's, maar voornamelijk bij de ouders die het allemaal veel te druk hebben met hun eigen sores, smart phones, relatieperikelen of dubbele banen.
Wat hun kroost doet weten ze al jaren niet en ergens boeit het ze ook geen ene ruk tot het belletje vanuit het ziekenhuis komt dat hun kind is opgenomen met alcoholvergiftiging of erger.

Beste Henk, helaas met de nieuwe wetgeving zijn ze bij Stairway to Heaven de fout in gegaan en zal er nog scherper opgelet moeten worden bij het schenken van alcohol, maar de manier waarop betreffende boete tot stand kwam is gewoon te zot voor woorden.
Ik mag qua leeftijd al jaren legaal drinken, dus kom graag een keer aan de deur controleren en mijn gevraagde salaris bestaat voornamelijk uit wat lekkere biertjes en wat te knabbelen.
Natuurlijk zal ik mij eerst netjes legitimeren alvorens ik het eerste drankje nuttig.

Een groet,
Ruud


Geen opmerkingen:

Een reactie posten